Suomen eläkeyhtiöt eivät haksahtaneet Facebookiin

Eläke-Fennia
Teksti
Kustaa Hulkko

Facebookin kurssi on pudonnut alle puoleen toukokuun osakeantihinnasta. Kurssiromahdus aiheutti miljoonatappiot Euroopan eläkevakuuttajille. Suomalaiset eläkeyhtiöt eivät menettäneet mitään, koska ne eivät ostaneet ylihinnoiteltua osaketta.

Facebookin listautumista saatteli hehkutus, joka muuttui pian pettymykseksi. Kuva Richard Drew / AP / Lehtikuva.

Facebook on sosiaalisen median numero ykkönen. Kaikki puhuvat Facebookista, kaikki ovat Facebookissa – tai ainakin melkein kaikki.

Piilaaksossa, Kalifornian Menlo Parkissa päämajaansa pitävällä yhteisöpalveluyrityksellä on 900 miljoonaa käyttäjää. Googlen tietojen mukaan Facebookin sivuilla vierailee enemmän ihmisiä millään muulla sivustolla. Tästä vertailusta tosin puuttuvat esimerkiksi Googlen omat ja nettipornosivut.

Massiivinen myyntikampanja

18. toukokuuta Facebook vietiin pörssiin, Yhdysvaltain teknologiaosakkeiden Nasdaq-markkinapaikan listalle. Hinta oli 38 dollaria osakkeelta. Se merkitsi noin 100 miljardin dollarin markkina-arvoa. Facebook oli siis pörssiarvoltaan samaa luokkaa kuin esimerkiksi Venäjän öljyjätti Gazprom.

Listautumisantia saatteli valtaisa hype, hehkutus. Kyseessä oli internetyhtiöiden sarjassa kaikkien aikojen suurin osakeanti, vaikka Facebookin osakkeista olikin kaupan vain 12 prosenttia.

Antia edelsi massiivinen myyntikampanja. Yhtiön perustaja ja pääomistaja Mark Zuckerberg matkusti ympäri Yhdysvaltoja ja sai joka puolella rock-tähden vastaanoton.

Valitettavasti pörssikauppa tuotti monille sijoittajille suuren pettymyksen. Muutamassa päivässä osakkeen hinta laski 15 prosenttia. Syyskuun alussa kurssi oli alle puolet listautumishinnasta.

Tyytyväisiä olivat korkeintaan ne riskisijoittajat, jotka panivat rahojaan Facebookiin ennen pörssivaihetta. Esimerkiksi venäläiset Alisher Usmanov ja Juri Milner tekivät kuusinkertaisen voiton myydessään yhteensä noin 1,2 miljardin dollarin osakepotin. Heille jäi kuitenkin vielä suuri määrä Facebook-osakkeita.

Mistä surkea pörssitaival johtuu?

Floppi johtuu yksinkertaisesti siitä, että Facebookin kassavirta ja kannattavuus eivät vastaa tämän sosiaalisen median suosiota. Mainoksiin perustuva tulovirta on vain noin neljä (4!) dollaria vuodessa per käyttäjä. Vaikka yrityksen tulot kasvoivat kolmanneksen huhti-kesäkuussa 2012, se ei riittänyt tekemään yrityksestä kannattavaa. Samalla vuosineljänneksellä se nimittäin teki 157 miljoonan dollarin tappion.

Ja kun yritys tekee tappiota, myöskään osakekurssi ei voi olla vahva, ellei yritysjohto pysty vakuuttamaan sijoittajia, että edessä on valoisa tulevaisuus. Zuckerbergin ja kumppanien pitäisi saada yleisö uskomaan, että Facebook pystyy tekemään rahaa erityisesti mobiilimainonnalla. Sitä he eivät ole pystyneet tekemään.

Facebookin listautumishinta 17. toukokuuta oli 38 dollaria. Nyt siitä on sulanut pois 20 dollaria. Viime viikon lopussa osakkeen kurssi USA:n johtavassa teknologiapörssissä Nasdaqissa oli vain hiukan yli 18 dollaria.

Suursijoittajille suurpettymys

Euroopan eläkerahastojen ja muiden sijoitusinstituutioiden uutislehti Investment & Pensions Europe (IPE) kertoo nettisivuillaan, että eurooppalaiset eläkesijoittajat ovat menettäneet miljoonia euroja Facebook-osakkeen romahduksen takia.

IPE mainitsee kolme surullista esimerkkiä. Ne ovat hollantilainen APG, Shell Asset Management ja Ruotsin AP2. Viimeksi mainittu on Ruotsin työeläkejärjestelmän toinen kansallinen puskurirahasto.

APG All Pensions Group NV:llä oli 30. kesäkuuta 330 500 Facebookin osaketta. Osakeannissa niiden arvo oli 12,6 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Jos APG on pitänyt ne kaikki, niiden arvo on laskenut vajaaseen kuuteen miljoonaan dollariin.

Ruotsin AP2 sijoitti Facebookiin noin 3,3 miljoonaa dollaria. Nyt saman osakepotin arvo olisi vain 1,6 miljoonaa dollaria.

Shell Asset Management Company on yhtiö, joka hoitaa öljy-yhtiön eläkerahastoja Britanniassa ja Hollannissa. Jos se on pitänyt kaikki annissa ostamansa osakkeet, se on menettänyt yli miljoona dollaria.

APG:n tiedottajan mukaan tämä tappio on kuitenkin kuin pisara meressä, kun ottaa huomioon, että tammi-kesäkuussa 2012 yhtiö sai noin 300 miljardin euron sijoituksilleen 15 miljardin euron tuotot.

Suomalaisilta ei senttiäkään

Kuntien eläkevakuuttaja Keva, Valtion eläkerahasto VER ja yrityssektorin työeläkkeitä hoitavat eläkeyhtiöt kommentoivat yleensä erittäin pidättyvästi – jos ollenkaan – sijoituksiaan yksittäisiin osakkeisiin.

Nyt niiden on helppo rikkoa no comment -sääntö, sillä niillä on iloista kerrottavaa. Suomen suuret eläkevakuuttajat eivät nimittäin haksahtaneet Facebookin osakkeeseen.

Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari sanoo, että kuntien eläkevakuuttaja ei osallistunut Facebookin antiin.

”Meidän näkökulmastamme siinä oli hiukan liikaa hypetystä, antia kasvatettiin ja hintaa nostettiin vielä viime metreillä. Lisäksi analyysi Facebookin liiketoiminnan kasvu- ja tuottonäkymistä ei tukenut yrityksen varsin hurjaksi noussutta markkina-arvostusta”, Huotari sanoo.

VER:n toimitusjohtaja Timo Löyttyniemi toteaa, ettei valtion eläkerahasto tee suoria USA-sijoituksia, vaan Yhdysvaltoihin sijoitetaan vain rahastojen kautta. ”Minulla ei ole tiedossa, onko rahastoissa ollut kyseistä sijoitusta”, Löyttyniemi sanoo.

”Varma ei ollut mukana Facebookin annissa”, sanoo myös Varman sijoitusjohtaja Risto Murto.

”Käsityksemme mukaan myöskään osakerahastot, joihin olemme sijoittaneet, eivät olleet mukana, mutta tätä emme ole erityisesti tarkistaneet”, hän lisää.

Antihinta karkasi reaalimaailmasta

”Voin todeta Facebookin osalta, että emme ole sijoittaneet yhtään euroa yhtiöön”, sanoo Ilmarisen sijoitusjohtaja Timo Ritakallio.

”Perustelu on se, että emme tee lainkaan tällaisia hyvin spekulatiivisia sijoituksia, joiden arvostustasot ovat karanneet reaalimaailmasta.”

Eläke-Tapiolan sijoitusjohtaja Hanna Hiidenpalo sanoo, että yhtiö ei omista Facebook-osakkeita eikä ollut mukana annissa. Perusteet ovat samat kuin muillakin: Facebook hinnoiteltiin niin kalliiksi, ettei sen osake täyttänyt mitenkään Eläke-Tapiolan sijoituskriteereitä.

Eläke-Fennian sijoitusjohtaja Eeva Grannenfelt sanoo yksikantaan: ”Emme sijoittaneet kyseiseen osakkeeseen.”

Myöskään Eteran sijoitusjohtaja Jari Puhakka ei sijoittanut taalaakaan Facebookiin. Perusteena oli hinta, joka oli Puhakan mukaan yhtä epärealistinen kuin Nokian hinta korkeimmillaan internetkuplan huipulla.

Eläke-Veritaksen Staffan Sevón on ainoa, joka pitää tiukasti kiinni periaatteesta, ettei hän kommentoi yksittäisiä sijoituksia. ”Voin kuitenkin sanoa sen, että lähtökohtaisesti emme sijoita suoraan USA:n osakemarkkinoille”, hän toteaa.