Suomalaisilla on miljardi euroa vauhdilla laskeneissa Venäjä-rahastoissa

Kansainväliset suursijoittajat alkoivat jo ostaa Venäjää.

Vladimir Putin on antanut suomalaisille piensijoittajille jatkokurssin aiheesta ”poliittinen riski”. Aivan ilmaiseksi koulutusta ei ole saanut, sillä Venäjä-sijoitusten arvo on laskenut vauhdikkaasti Krimin-kriisin edetessä. Koville ovat joutuneet myös Venäjällä toimivat suomalaisyhtiöt.

Kuluvan vuoden alun aikana Moskovan pörssin RTS-indeksiin luottanut eurosijoittaja on menettänyt joka neljännen euronsa. Lähes puolet miinuksesta selittyy ruplan heikkenemisellä euroa vastaan. Alkuvuoden aikana rupla on menettänyt arvostaan toistakymmentä prosenttia.

Epävarmuus Venäjän kehityksestä on saanut sijoittajat vetämään rahojaan pois maasta. Pelot heräsivät jo kauan ennen Krimin-kriisiä, raha on paennut koko viime vuoden.

Yllättäen viime viikolla suursijoittajat ryhtyivät jo ostamaan Venäjä-rahastojen osuuksia. Rahastojen rahavirtoja seuraavan EPFR Globalin mukaan 12.3. päättynyt seitsemän päivän jakso oli ensimmäinen kahteentoista viikkoon, kun Venäjä-rahastoihin, erityisesti pörssilistattuihin etf:iin, virtasi enemmän rahaa kuin niistä tehtiin lunastuksia.

Pitkään Venäjä-osakkeita seurannut salkunhoitaja Jukka-Pekka Leppä eQ Varainhoidosta kummastelee tietoa, mutta muistuttaa, että yhdenkin jättisijoittajan liikahdus näkyy luvuissa. Hänen hoitamastaan eQ Venäjä -rahastosta rahaa on virrannut ulos tasaisesti, eikä Krimin-kriisi ole aiheuttanut paniikkiryntäystä.