Stubb arvioi yhteistyön Halosen kanssa mutkattomaksi

Alexander Stubb
Teksti
Karri Kokko

Uudeksi ulkoministeriksi nouseva Aleksander Stubb arvioi tulevan yhteistyönsä tasavallan presidentin Tarja Halosen kanssa mutkattomaksi.

Stubb korosti tiedotustilaisuudessa tiistaina, että ulkoministeri edustaa ulkopolitiikassa hallituksen linjaa, kun taas europarlamentaarikkona hän koki tehtäväkseen muun muassa herättää keskustelua Suomen Nato-jäsenyydestä.

Stubb on ollut jo pitkään yksi voimakkaimmin Nato-jäsenyyttä ajaneista suomalaispoliitikoista. Reilu vuosi sitten hän vaati Suomen puolustusmäärärahojen tuntuvaa nostamista ja maan liittämistä puolustusliitto Natoon vuonna 2012.

Tiistaina muutama kymmenen minuuttia sen jälkeen kun kokoomuksen eduskuntaryhmä oli valinnut hänet ehdokkaaksi ulkoministeriksi Stubb oli jo omaksunut uuden roolinsa. Hän korosti ulkoministerin tehtävän olevan tiimityötä muun muassa presidentin kanssa.

Presidentti Halonen opasti viime marraskuussa kokoomuslaisia Nato-intoilijoita toteamalla, että ihmiset puhuvat mitä haluavat, mutta jos he ovat jossain virassa, he puhuvat myös viran puolesta. Nyt Stubb kuvasi omaa roolinmuutostaan liki samoin sanoin:

”Ulkoministeri edustaa hallituksen linjaa ja hallituksen ohjelmaa yhteistyössä presidentin kanssa. On itsestään selvää, että europarlamentaarikon rooli ja ulkoministerin rooli ovat kaksi täysin erilaista asiaa”, Stubb sanoi.

Stubb painotti, että hän tuntee presidentti Halosen hyvin. Stubb työskenteli ulkoministeriössä ja Suomen EU-edustustossa 1990-luvun lopulla Halosen toimiessa ulkoministerinä ja arvioi siltä pohjalta tulevansa tämän kanssa erittäin hyvin toimeen.

Stubb arvioi hallituksen EU-linjan ja ulkopoliittisen linjan muuttuneen vuoden kuluessa aiempaa aktiivisemmaksi. Hän kiitteli erityisesti erotettua edeltäjäänsä Ilkka Kanervaa (kok) siitä, että tämä on hoitanut hyvin suhteita Yhdysvaltoihin, EU:hun ja Venäjään. Stubb sanoi ihailevansa Kanervaa ja jatkavansa tämän linjalla.

Stubb myönsi, että uusi tehtävä jännittää. Hän sanoi lähteneensä siihen 14 tunnin varoitusajalla eli puheenjohtaja Jyrki Katainen oli ottanut Stubbiin yhteyttä maanantai-iltana. Viikonloppuna Stubb lomaili nettisivullaan julkaistun blogin mukaan Levillä kaveriperheen kanssa.

Myös Katainen oli viikonloppuna pohjoisessa, mutta avustajansa mukaan Rukalla.

Teksti Olli Kemppainen (STT)