Stockmannin Penttilä: "Sunnuntaiaukiolo lisäisi työllisyyttä"

stockmannin tj hannu penttilä

Stockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä toivoo hallitukselta voimakkaampaa elvytyspolitiikkaa.

Miten meni joulukauppa – onko kuluttaja jo lamaantunut, Stockmannin toimitusjohtaja Hannu Penttilä?

”Ei ole, mutta varovaisuus on selvästi lisääntynyt ja kuluttajien hintatietoisuus kasvanut. Tarkkoja joulukaupan lukuja emme voi pörssiyhtiönä vielä kommentoida. Näyttää siltä, että Kaupan liiton arvio, jonka mukaan joulukauppa jäisi viime vuoden lukemiin, osuu kutakuinkin oikeaan.”

Stockmann houkutteli kuluttajia ostoksille poikkeuksellisin joulualennuksin. Tehosiko se?

”Syksyn mittaan hintakampanjointi lisääntyi voimakkaasti kasvun hiipuessa. Osallistuimme siihen hemmotellen erityisesti kanta-asiakkaitamme. Vaisuilla markkinoilla se toimi hyvin ja joulukuusta on tulossa meille suhteellisesti selvästi parempi myyntikuukausi kuin marraskuusta.”

Stockmannin tavaratalojen myynti Suomessa väheni marraskuussa, mutta maan koko vähittäiskauppa kasvoi. Menetittekö markkinaosuuttanne?

”Emme ole menettäneet markkinaosuutta, jos verrataan tavaratalojemme myyntiä esimerkiksi Anttilan ja SOK:n samantyyppiseen tavaratalo- ja käyttötavarakauppaan. Toisaalta konsernin kokonaismyynti kasvoi tammi-marraskuussa Lindexin hankinnan ansiosta 40 prosenttia edellisvuoden vastaavasta jaksosta.”

”Suomen vähittäiskaupan kasvu tulee hypermarket-, market- ja liikennemyymälöiden myynnin voimakkaasta noususta. Perustettiin uusia kauppapaikkoja, ja lisäksi elintarvikkeiden hinnat nousivat alkuvuonna.”

”Meillä elintarvikkeiden osuus on pieni. Helsingin keskustan tavaratalossa kärsimme remontin aiheuttamasta parkkipaikkapulasta. Syksyn aikana reagoimme ehkä liian hitaasti hintakampanjoiden lisääntymiseen.”

Miten Suomen taloudella menee ensi vuonna?

”Näkymä on kovin sumuinen. Kukaan ei tässä tilanteessa uskalla esittää kovin varmoja ennusteita.”

”Uskon joka tapauksessa, että ensi vuosi menee miinukselle. Kaikki firmat ovat syksyn aikana käynnistäneet toimenpiteitä toiminnan supistamiseksi, peruuttaneet tilauksia, aloittaneet yt-neuvotteluita. Vaikka aurinko nousisi tänään, tehdyt toimenpiteet vaikuttavat niin, että ensi vuoden kehitys on negatiivinen.”

Miten taantumaa pitäisi torjua?

”Olen vahvasti elvyttävän talouspolitiikan kannalla. Julkisia varoja pitäisi suunnata infrastruktuuri-investointeihin. Nyt on tarpeen tehdä kaikki, mikä ylläpitää tai parantaa työllisyyttä.”

”Tämä on vahva toivomus hallitukselle: pienillä toimilla tilanne ei korjaannu, vaan rahaa täytyy käyttää selvästi reippaammin, kuin nyt on kaavailtu.”

Mitä pitäisi tehdä kaupan työllisyyden hyväksi?

”Helpoin päätös olisi sallia kauppojen aukiolo sunnuntaisin, mistä työmarkkinaosapuolet jo sopivat. Se parantaisi työllisyyttä. Valitettavasti keskustelu siitä on mennyt pikkupolitikoinniksi. Puhutaan, että muutos tulisi vasta 2010, ja laki mahdollistaisi vain neljän tunnin aukiolon. Suurten kauppojen pitäminen auki sunnuntaisin edellyttää kuitenkin vähintään kuutta tuntia.”

Teksti
Kustaa Hulkko
Kuva
Hannu Lindroos
SK 1/2009 (ilm. 2.1.2009)

Lue myös juttu ”Stockmann kasvaa yhä Venäjällä” (SK netti 2.1.2009).