Sotesta tulee veronmaksajille jättilasku: Pelkkiin potilastietojärjestelmiin kuluu ainakin 3,3 miljardia euroa, säästöt epävarmoja

Pelkästään hyvinvointialueiden ICT-muutoskustannuksiin arvioidaan kuluvan vähintään 600 miljoonaa euroa. Vuosina 2021 ja 2022 rahaa käytetään noin 220 miljoonaa euroa.

kilpailutus
Teksti
Mikko Niemelä

Sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa juhannuksen alla 23. kesäkuuta 2021. Historiallinen uudistus saatiin maaliin 15 vuoden veivauksen jälkeen.

Uusi laki järjestelee täysin uudelleen suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen. Järjestämisvastuu siirtyy kunnilta niin kutsutuille hyvinvointialueille.

Seuraavat 2–5 vuotta ovat soten onnistumisen ja toiminnan kannalta ratkaisevassa asemassa. Miten jättimäisen uudistuksen muutostyö ja toimeenpano onnistuvat uusilla hyvinvointialueilla, Helsingissä ja HUS-alueella?

Valtavan systeemin ”räjäyttäminen” ja uudelleen suunnittelu sekä rakentaminen vaativat suuren määrän osaamista, hyvää johtamista ja rahaa. Merkittäviä rahareikiä ovat erilaiset terveydenhuollon tietojärjestelmät. Suomen Kuvalehti kävi läpi valtiovarainministeriön tekemiä arvioita ja selvityksiä niiden kustannuksista.

Suurimmat ensivaiheen menoerät ovat niin kutsutut ICT-muutoskustannukset, joilla pyritään varmistamaan hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän häiriötön toiminta järjestämisvastuun siirron yhteydessä. Uusien maakuntavaltuustojen on määrä aloittaa maaliskuussa 2022. Kaikkien sote-lakien on määrä olla voimassa vuoden 2023 alusta.