Sotatieteilijä ihmettelee puheita, joiden perusteella Ukraina olisi voitolla: Suomi voisi lisätä aseapua merkittävästi

Ukrainassa tarvitaan erityisesti ammuksia ja pitkän kantaman asejärjestelmiä, sanoo sotatieteilijä. Tähän saakka lännestä on lähetetty lähinnä tarvikkeita, joita varastoista valmiiksi löytyy.

Ukrainan sota
Teksti
Frida Keränen

Euroopassa ei välttämättä ole resursseja lisätä Ukrainalle annettavaa aseapua ilman kipeitäkin poliittisia päätöksiä, arvioi sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

”Suurin osa sotilaallisesta tuesta on tullut Yhdysvalloista, missä Joe Bidenin linjausten perusteella on kova auttamistahto. Euroopan unionilla on pikemminkin pehmeää kuin sotilaallista valtaa. En ole täysin vakuuttunut siitä, että Eurooppa voi merkittävästi lisätä aseapua ilman huomattavasti nykyistä vahvempaa poliittista tahtoa.”

Länsimaiden tuen saaminen on Käihkön mukaan joka tapauksessa Ukrainan ainoa mahdollisuus puolustaa itseään tai saada alueitaan takaisin.

”Suomessakin on julkisuudessa puhuttu ikään kuin Ukraina olisi vastahyökkäyksensä ansiosta voitolla, mitä ihmettelen. Maasta yksi viidesosa on miehitetty. Sota-alueilla olevat ihmiset tuskin tunnistaisivat tällaista lausuntoa oikeaksi.”

Ukrainassa tarvitaan Käihkön mukaan erityisesti valtavia määriä ammuksia ja raketinheitinjärjestelmä Himarsin kaltaisia pitkän kantaman aseita. Sellaisilla voidaan tasapainottaa Venäjän ylivoimaa. Tähän asti lännestä on lähetetty lähinnä sellaisia tarvikkeita, joita varastoista valmiiksi löytyy.