SK:n sijoitusvertailu: Kulta on kuningas

Nokia romahti viidessä vuodessa, metsämaa ja kulta nousivat.

kulta
Teksti
Jarmo Raivio

Sijoittamisessa on monta tapaa sotkea asiansa, yksi suosituimmista on ainakin maallikoiden keskuudessa menneisyyteen tuijottaminen. Etsitään etusormimenetelmällä esimerkiksi osakkeiden tuottotaulukosta mahdollisimman suuri prosentti, todetaan, että tuon täytyy olla hyvä sijoitus ja lähdetään osakeostoksille.

Mennyt tuotto ei ole tae tulevasta -lause toistuu usein esimerkiksi sijoitusrahastojen myyntiesitteissä, ja hyvästä syystä. Toki poikkeuksiakin löytyy, Suomessa esimerkiksi Kone on palkinnut etusormimenetelmällä sijoittavan lähes jatkuvalla kurssinousulla jo viiden vuoden ajan.

Viisi vuotta sitten vuonna 2009 Suomen Kuvalehden rahapalstalla julkaistiin epätieteellinen sijoitusvertailu, jossa tutkittiin Nokian osakkeeseen, kultaan ja metsämaahan tehtyä sijoitusta. Silloin sijoitusten kehittymistä tutkittiin kymmenen vuoden ajalla.

Nyt vertailusta alkaa olla viisi vuotta aikaa, joten on syytä päivittää tilanne. Vuonna 2009 parhaiten oli tuottanut kultasijoitus, se oli lähes nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Nokia taas oli tuottokatastrofi, siihen vuonna 1999 laitetusta satasesta oli 2009 jäljellä enää 21 euroa.