Sipilän hallitus halusi, että ihmiset ottavat rahoillaan enemmän riskejä: Näin kävi, osakesäästötilejä avataan nyt ennätystahtia

Valtiovarainministeriö ei tiedä, mitä vaikutuksia kasvavalla sijoitusinnolla on ihmisten kuluttamiseen ja valtion verotuloihin.

Antti Sinkman
Teksti
Mikko Niemelä

Suomalaiset ovat innostuneet sijoittamisesta. Tämän ovat huomanneet myös pankit, jotka markkinoivat ahkerasti osakesäästötilejä asiakkailleen.

Ota osakesäästötili käyttöösi jo tänään ja uudelleen sijoita ensi keväänä saamasi osingot verovapaasti”, kirjoittaa esimerkiksi Danske Bank asiakkailleen.

Useat pankkien asiakkaat ovat tarttuneet osakesäästötilien markkinointiin, sillä Suomessa on avattu tammi- marraskuussa 2020 noin 133 000 osakesäästötiliä. Kotitalouksia, jotka omistavat kotimaisia osakkeita suoraan on Euroclear Finlandin tilastojen mukaan noin 900 000. Osakesijoittajien määrä on ennätystasolla.

Tapahtunut on osittain poliittisten päätösten seurausta. Juha Sipilän (kesk) hallituksen tahto oli saada ”tileillä makaavat” rahat osakkeisiin ja muihin sijoituskohteisiin. Osakesäästötiliä varten luotiin uusi laki ja se tuli voimaan vuoden 2020 alussa.

Jo vuosia on uutisoitu, että ihmisten tileillä makaa kymmeniä miljardeja euroja rahaa, eikä tätä ole pidetty järkevänä rahankäyttönä. Monelle tilillä makaava raha on ollut ehkä jonkinlainen turva tilanteeseen, josssa tarvitaan nopeasti rahaa käyttöön.