Sipilän hallituksen sote-firmalle annettiin uusi elämä ja yli 14 miljoonaa euroa – Moni kunta nihkeänä: ”Ei hyötyjä”

Maakuntien tilakeskuksessa pelkkiin hallituspalkkioihin kului noin 100 000 euroa ja viestintäpalveluihin yli 140 000 euroa vuodessa. Vain pieni osa kunnista on lähtenyt tilahankkeeseen mukaan, vaikka niille on yritetty lobata datan keräämisen hyötyjä.

Kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus kaatui sote-erimielisyyksiin maaliskuussa 2019, jäljelle jäi valtava sote-aineisto ja työrupeama. Kertynyt tieto haluttiin siirtää seuraavalle hallitukselle, koska työhön oli panostettu satoja miljoonia euroja.

Sipilän hallitus perusti jättimäisen uudistuksen yhteydessä muun muassa useita erillisiä osakeyhtiöitä toiminnan tueksi. Yksi tällainen oli Maakuntien tilakeskus Oy.

Alun perin yhtiö perustettiin Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiöksi, ja sen tehtävänä olisi ollut kymmenien tuhansien kiinteistöjen hallinta ja ylläpito.

Sipilän hallituksen suunnitelmat kuitenkin kaatuivat eikä yhtiölle enää ollut käyttöä. Maakuntien tilakeskuksessa aloitettiin yt-neuvottelut maaliskuussa 2019. Tarkoituksena oli ajaa yhtiön toiminta alas.

Se puhallettiin kuitenkin uudelleen eloon, kun Sanna Marinin (sd) hallitus linjasi, että sote-uudistus toteutetaan ja Suomeen muodostetaan niin kutsutut hyvinvointialueet.