Tulevaisuus mustana

Suomen hallitusta kannattelevalta puolueelta puuttuvat kannattajat, rahat ja jäsenet. Sinisellä tulevaisuudella on vain vuosi aikaa tehdä loikkarijoukosta puolue.

eduskuntavaalit
Teksti
Heikki Vento
Kuvat
Jarmo Wright

Perussuomalaisista irronneiden sinisten puoluetoimistossa Helsingin Töölössä on ahdasta. Huonetta hallitsevat sänky ja pari pöytää. Tarjolla on makeisia ja puolue-esitteitä. Puoluesihteerin matkalaukkua säilytetään kylpyammeessa.

Puoluesihteeri Matti Torvinen, 61, on monitoimimies. Entinen toimittaja, lehden osaomistaja ja rakennusyrittäjä, joka opiskeli aikuisiällä juristiksi. Lappilainen Torvinen pääsi eduskuntaan varasijalta, kun politiikka kävi liian raskaaksi Hanna Mäntylälle. Sinisen tulevaisuuden perustavassa kokouksessa Torvinen nostettiin puoluesihteeriksi.

Puoluetoimisto, parinkymmenen neliön yksiö, on samalla Torvisen Helsingin-asunto. Muutos on valtava. Vielä kesäkuussa siniset johtivat perussuomalaisia, jotka kokoustivat huippunykyaikaisessa toimistossa Helsingin ydinkeskustassa. Torvinen ei haaveile paluusta Erottajalle.

”En mene sinne kilon kappaleinakaan. Meiltähän katoaisi kaikki uskottavuus, jos menisimme (Matti) Putkoselta haisevaan toimistoon. Meillä on haussa uusi tila”, Torvinen sanoo.