"Silkkaa kuraa", selittää kohupamfetin julkaisijan hallituksessa istuva Purra – ei välttämättä näe tarvetta perehtyä teokseen

Perussuomalaisten ajatuspajan 400-sivuinen pamfletti vedettiin pois verkkosivuilta pian sen julkaisemisen jälkeen.

pamfletit
Teksti
Karoliina Paananen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Perussuomalaisen Suomen Perusta -ajatuspajan julkaisema Totuus kiihottaa -pamfletti on vedetty pois julkisuudesta vain kaksi päivää sen julkaisun jälkeen.

Pamfletin on kirjoittanut filosofian ja valtiotieteiden tohtori Jukka Hankamäki. Hankamäki oli viime eduskuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana. Julkaisu sisältää runsaasti naisvihamielisiä ulostuloja.

Siinä muun muassa todetaan, että ”sokerideittailu- ja grooming-ilmiöiden yleistyminen johtuu suureksi osaksi naisten omasta pihtauspolitiikasta”.

Suomen Perusta saa valtion rahoitusta. Yleisavustus myönnetään yhteiskunnallisen tutkimuksen, keskustelun ja päätöksenteon edistämiseen. Vuodeksi 2020 ajatuspaja sai 120 000 euroa yleisavustusta.

Suomen Perustan toiminnanjohtaja on Marko Hamilo. Sääntöjen mukaan säätiön toiminnasta päättää sen hallitus.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) ilmoitti keskiviikkona 10. kesäkuuta Twitterissä, että opetus- ja kulttuuriministeriö käy julkaisun läpi ja selvittää, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

”Kyseisen yleisavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Vaikuttaa kuitenkin selvältä jo nyt, että mainittu julkaisu ei tätä velvollisuutta täytä”, ministeri kirjoitti.

Kosonen totesi myös, että hänen näkemänsä sisältö oli ”julmaa” ja ”huolestuttavaa”.

 

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja Suomen Perustan hallituksen jäsen Riikka Purra, vastaavatko julkisuudessa esitetyt naisen asemaa ja naiskuvaa koskevat katkelmat perussuomalaisten näkemyksiä?

”Olen Twitterissä kertonut, että Hankamäellä on tietysti oikeus omiin näkemyksiinsä ja ajatuksiinsa. Se, mikä tässä on ongelmallista on se, että ne (kyseiset näkemykset) ovat tulleet Suomen Perustan läpi.”

”Minun mielestäni kyseinen Hankamäen näkemys on silkkaa kuraa. Ei tässä mitään sen ihmeellisempiä selityksiä vaadita.”

Silkkaa kuraa ovat siis juuri naisen asemaan ja tähän teemaan liittyvät näkemykset?

”Kyllä, muuten en ole perehtynyt teokseen. Olen nähnyt kuvakaappauksia.”

Perussuomalaiset on saanut miesten keskuudessa enemmän kannatusta kuin naisten. Onko perussuomalaisissa käyty keskustelua siitä, miten naisäänestäjiä voitaisiin puhutella paremmin?

”Totta kai on käyty, ja tätä on jonkin verran julkisuudenkin kautta käyty. Tietysti tämä asia on sen suhteen hyvin ikävä.”

Millaisia strategioita on ollut?

”En usko, että tässä yhteydessä on tarpeen puhua yleisistä poliittisista strategioistamme. Niin kuin sanoin, esitetty ajatus on kyseisen kirjoittajan aivan oma. Puolue ei ennakkotarkista näitä eikä tee niille mitään.”

”Tämä on Suomen Perusta, joka on aika tavalla itsenäinen toimija, jolla on oma toiminnanjohtaja ja toimijat, jotka ovat tässäkin tapauksessa tehneet julkaisun.”

”Se mitä itse tiedän, kirjan piti olla mediakriittinen, mutta koska en ole perehtynyt ja lukenut, en tiedä, miten nämä irroitetut otteet suhteutuvat siihen… Sen perusteella, mitä sosiaalisessa mediassa liikkuu, kyseessä ei ole mediakritiikki, vaan joku ihan muu (teema).”

Perehdytte varmaan tähän ajan kanssa?

”En tiedä, onko tarpeen perehtyä. Luulen nähneeni aivan tarpeeksi. Perehtyminen on Suomen Perustan tehtävä, ja toiminnanjohtaja ottaa tähän asiaan varmasti kantaa. Puoluejohto on kertonut tänään virallisella tiedotteella kantansa, ja itsekin olen ottanut asiaan kantaa. Puoluejohdossa tätä ei ole tarpeen enempää käsitellä.”

Oliko pamfletin alun perin tarkoitus olla sellainen, jota puolue voisi hyödyntää omassa työskentelyssään?

”Kyseessä on kaksinkertaisen tohtorin ja filosofin teos. En usko, että on edes ajateltu, että sillä voisi olla kauheasti käytännöllistä poliittista merkitystä. En tosin ole lukenut edes näitä mediakriittisiä osia. Kyllähän puolue on paljon pitänyt esillä tällaista teemaa.”

”Suomen Perusta julkaisee hyvin paljon erilaista tutkimusta esimerkiksi maahanmuuton kustannuksiin liittyen, mikä on puolueelle hyvin käytännöllistä tavaraa. Ainakaan tällainen materiaali, mitä nyt (pamfletissa) on esitetty, ei ole.”