Sijoitusgurut kinastelevat, millaiset osakkeet tuottavat parhaiten

Unelma suurista voitoista voi kiehtoa niin paljon, että siitä halutaan maksaa kohtuuttomasti.

Osakkeita tulee ostaa niin kuin vihanneksia, ei niin kuin parfyymeja. Kun sijoittaja on unohtanut kysyä ”mitä maksaa?”, seurauksena on ollut kammottavia sijoitustappioita.

Näin kirjoittaa arvosijoittamisen oppi-isä Benjamin Graham vuonna 1949 ilmestyneen sijoitusklassikkonsa The Intelligent Investor alussa. Ajatuksiaan hän oli opettanut jo aiemmin Columbia Business Schoolissa, jossa hän oppilaanaan oli muiden muassa sittemmin maailman tunnetuimmaksi sijoittajaksi kohonnut Warren Buffett.

Graham korostaa korostamasta päästyään osakkeen ostohintaa. Hän uskoo, että keskinkertainen sijoituskohde voi kääntyä hyväksi sijoitukseksi, kunhan ostohinta on kohdillaan, siis riittävän halpa.

Grahamin lähestymistavassa yhtiön liiketoiminnalle määritellään ”oikea” hinta, liiketoiminnan ”todellinen arvo”. Osakkeen pörssikurssi kertoo, millä hinnalla liiketoimintaa saa tällä hetkellä ostaa tai sitä voi myydä pörssissä.

Jos pörssikurssista laskettu liiketoiminnan hinta on selvästi alempi kuin liiketoiminnan arvo sijoittajan laskelmissa, osaketta kannattaa ostaa. Sen jälkeen sijoittaja jää odottelemaan arvonnousua ja nautiskelee matkalla yrityksen maksamista osingoista.