Sijoittajien kannattaa kuunnella tarkasti keskustelua valtion pörssiomistuksista

Yksityishenkilö ei joudu vastaamaan tekemisistään oppositiolle vaan itselleen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) valmistelema valtion omistajapolitiikan uudistus jäi odotuksiin nähden varsin vaisuksi, mutta sitä seurannut poliittinen keskustelu on hyödyllinen myös omia rahojaan sijoittavan kansalaisen kannalta. Keskustelua nimittäin käytiin juuri sellaisista asioista, joihin sijoittajan ei kannata käyttää aikaansa ja tarmoaan.

Eduskunnan istuntosalin tyylilaji on poliittinen nahistelu, jossa aseena käytetään retoriikalla maustettua jälkiviisautta. Sijoittamisessa menneellä on kuitenkin vain historia-arvo: mennyttä ei voi muuttaa, vain tuleviin tuottoihin voi vaikuttaa. Huomio kannattaa kohdistaa tuulilasin läpi, ei takapeiliin. Tehdyistä virheistä ja onnistumisista on syytä oppia, mutta niitä ei kannata jäädä märehtimään loputtomasti.

Kun valtio myy osakkeitaan, aina jää tilaa spekulaatiolle. Miksei myyty myöhemmin, kun olisi voinut saada korkeamman hinnan?

Jos taas onnistuu myymään hyvällä hetkellä, jälkikäteen voi tuskitella, miksi ei myyty tai miksei ollut valtuuksia myydä enempää.

Tässä piilee toinen sijoittajalle kelpaava tärkeä oppi: täydellistä osto- tai myyntihetkeä ei kannata jäädä haikailemaan, jos kuunaan haluaa tehdä jotain. Parhaimman hinnan sijaan kannattaa tavoitella hyvää ja järkevää hintaa.