Sijoittajat sopuleina: Uskomukset vaikuttavat yllättävän paljon – Päätöksiä ilman omaa ymmärrystä

Rahoitusteoriat tarvitsevat psykologista näkökulmaa.

päätöksenteko
Teksti
Marko Korosuo

Finanssikriisit voitaisiin ennakoida paremmin, jos rahoitusteoriat ottaisivat paremmin huomioon sijoittajien käyttäytymisen eri tilanteissa. Psykologisilla tekijöillä, kuten uskomuksilla, mieltymyksillä ja tunteilla, on suuri merkitys päätöksenteossa rahoitusmarkkinoilla.

Uskomuksia ovat muun muassa ylioptimistisuus ja liiallinen itsevarmuus. Muun muassa Kiinan pörssissä sijoittajat ovat toimineet viime aikoina yltiöpäisesti.

”Uskomusten vaikutus päätöksentekoon ilmenee esimerkiksi siinä, kun käydään kauppaa enemmän niillä osakkeilla, joista puhutaan paljon mediassa, ja samalla kuvitellaan, että ollaan erityisen hyviä sijoittajia”, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen apulaisprofessori Elias Rantapuska, joka on erikoistunut sijoittajien käyttäytymiseen.

Sijoittajien mieltymyksiä kuvaa hyvin se, että sijoittaja ottaa mieluummin kaksi sadan euron voittoa erikseen kuin yhdessä. Tappiot puolestaan otetaan mieluummin samalla kertaa kuin erikseen. Sijoittajan tunnetiloista pelolla on havaittu olevan riskinottoa hillitsevä vaikutus.

Päätöksenteon hetkellä sijoittajan psykologiset tekijät usein ohittavat korostetun järkiperäisen ajattelun. Jos ihminen pystyisi aina toimimaan robottimaisesti, olisi riskin ja tuoton välinen suhde ihanteellinen ja suuremmilta yllätyksiltä vältyttäisiin.