Vain ihminen

Yksikään suomalainen pääministeri ei ole 2000-luvulla toiminut tehtävässä koko neljän vuoden kautta. Puhutaan pääministeritaudista, jota on vaikea välttää.

politiikka
Teksti
Aurora Rämö
Kuvat
Viivi Prokofjev

Voit myös kuunnella jutun ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.

Pääministerin eteen pienelle­ pöydälle oli ase­teltu kuusi mikrofonia. Elokuinen aurinko paistoi Kesärannassa matalalla, t-paitakeli, vain muutama kellastunut lehti.

”Teitäpä onkin täällä runsaasti paikalla.” Nopea hymyntapainen.

Sanna Marinin kotibilevideota oli pyöritetty mediassa kahden päivän ajan. Se oli levinnyt yksityiseltä Instagram-tililtä. Pääministeri poseerasi ja bailasi biletopissa kuin teinit Tiktokissa.

Sosiaalisen median kautta tiedotusvälineisiin oli myös ehtinyt valua sekavia teorioita juhlijoiden mahdollisesta huumeidenkäytöstä ja vieraan vallan vaikutusyrityksistä. Ulkomailla bilevideo kiinnosti enemmän kuin Suomen Nato-hakemus.

Toimittajat aloittivat Kesärannassa. Olitteko juhlissa, joissa käytettiin huumeita? Näkyisikö käyttö huumetestissä? Millaisessa työkunnossa pääministerin pitää olla vapaa-ajalla? Olitteko päätöksentekokykyinen?

Ei ollut ensimmäinen kerta, kun Marin vastasi juhlintaansa liittyviin kysymyksiin. Oli järjestetty jatkoja julkkiksille virka-asunnolla, pyöritty hienostobaareissa korona-altistuneena, tanssittu pilkkuun ilman virkapuhelinta.

Uudemman kerran, mikä oli toimintakykynne bileiltoina? Were you in condition to lead the country?

Marin vastasi lyhyesti ja selkeästi, ilmekään ei värähtänyt.

Koetteko tarpeelliseksi vähentää alkoholin käyttöä? Kautenne alussa olitte esillä poliittista kysymyksistä, nyt pukeutumisesta ja juhlinnasta, onko peiliin katsomisen paikka?

Toisinaan kaulasuoni jännittyi. Kuten jo sanoin… Kuului ärtymys. Tämä menee jo…

Menee vähän jankuttamiseksi, mutta millaisessa kunnossa ihmisen pitää olla tällaisia tehtäviä hoitaessa? Uskotteko, että Venäjä liittyy jotenkin tähän bilevideon vuotamiseen? Voiko Venäjä kiristää materiaalilla?

Viisi päivää myöhemmin Marin jo itki.

Lisää bilekuvia oli tullut julki. Kesärannassa järjestettyjen jatkojen vieras oli ladannut niitä Tiktok-tililleen. Yhdessä kaksi naista paljasti rintansa. Mukana tunniste ”kesä­rata22”.

Marin seisoi Lahden torilla puoluebanderollien edessä. Ääni värisi.

”Minä olen ihminen.”

Yleisö hurrasi ja taputti.

Median ajojahti, moni kirjoitti sosiaaliseen mediaan.

Presidentin esittely alkoi joulukuussa 2019 hieman kello kolmen jälkeen Valtioneuvoston linnassa.

Tilaisuus oli samanlainen kuin se aina on, muodollinen ja protokollan mukainen. Institutionaalinen.

Sauli Niinistö istui toisen kerroksen salin pramean pöydän päässä, oman muotokuvansa alla.

Nimitettävä hallitus oli asettunut pöydän ympärille. Eroava pääministeri Antti Rinne istui presidentin oikealla puolella, uusi pääministeri vasemmalla kuudentena.

Toisessa päässä pitkää pöytää oli Raamattu, 1600-luvulta, ensimmäisiä suomenkielisiä. Suunnilleen koko itsenäisyyden ajan uudet ministerit ovat vannoneet virkavalansa painamalla sormet sen päälle.

Niin nytkin.

Etukäteen Marinista tiedettiin: Toisen kauden kansanedustaja. Hillitty, hallittu, pedantti hallintotieteilijä Tampereelta, pääaineena kunta- ja aluejohtaminen. Tamperelaisten valtuustokavereiden mielestä lähes tylsä.