Selvitykset paljastavat: Husin heikko riskienhallinta johti laittomiin ostoihin, excelillä pyöriteltiin satojen miljoonien hankintoja

Suomen Kuvalehti kävi läpi sisäisen tarkastuksen raportteja. "Järjestelmät eivät ole toimineet optimaalisella tavalla", selittää toimitusjohtaja Juha Tuominen.

hankintalaki
Teksti
Mikko Niemelä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin heikko riskienhallinta on johtanut ongelmiin, jonka ytimessä ovat kymmenien miljoonien eurojen kilpailuttamatta jätetyt hankinnat.

Husissa on tehty vuoden 2020 aikana organisaation toimintatavoista sisäinen tarkastus. Se käsittelee monelta osin Husin tekemiä julkisia hankintoja.

Tarkastuksen ohjelman ja tarkastuksen kohteet on linjannut Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen. Tavoitteena on ollut puuttua hankintojen ja koko Hus-hallinnon epäkohtiin.

Suomen Kuvalehti kävi läpi sisäisen tarkastuksen raportteja, joita Husin kirjaamosta toimitettiin lehdelle kaikkiaan kuusi. Viisi muuta raporttia valmistuu myöhemmin vuoden 2021 aikana.

Konsulttiyhtiö Deloitten selvitysten mukaan riskienhallinta ei toteudu Husissa toivotulla tavalla. Riskienhallinta ei ole osa toiminnan johtamista, jolloin ennakointi ja varautuminen strategiaa vaarantaviin uhkiin ei ole riittävää.