Sdp valmis kehittelemään perustuloa

Puheenjohtaja Antti Rinteen mielestä Sdp:n on irtauduttava vanhoista järjestelmistä.

Antti Palola
Teksti
Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Sosiaalidemokraattien pitää puheenjohtaja Antti Rinteen mielestä osallistua keskusteluun perustulosta. Sdp on suhtautunut perustuloon jyrkän kielteisesti.

”Kun perustulo tarkoittaa sitä, että jokaisen toimeentulo halutaan turvata säällisesti, Sdp:n pitää olla mukana keskustelussa ”, Rinne sanoo.

Rinteen mielestä Sdp:n on ryhdyttävä valmistelemaan omaa vaihtoehtoa perustuloksi. Hän käyttää kahta termiä: perustuloa ja perustoimeentuloa.

”Pitää lähteä kehittelemään esitystä, jonka tavoitteena on, että tavallisen ihmisten arki paranee. Meidän ei pidä keskustella pelkästään toisten ideoista. Meillä pitää olla valmius keskustella uusista malleista.”

Sdp on perinteisesti kannattanut syyperusteista ansiosidonnaista sosiaaliturvaa. Rinne myöntää, että ”eläkejärjestelmissä, työttömyysturvassa ja sairausvakuutuksessa on köyhyyttä”.

”Meidän pitää siltä osin irrottautua, ei purkaa, rakentamistamme järjestelmistä.”

Rinne pitää tärkeänä, että mahdollinen perustulo ei saa vaikeuttaa työn vastaanottamista. Työn pitää olla tukea kannattavampaa.

Keskustelun perustulosta MTV:n ja Porin kaupungin Suomi Areenassa avasi keskiviikkoan toimihenkilöjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (sd). Sdp:n lisäksi ay-liike on vastustanut perustuloa. Palolan mielestä ay-liikkeen pitäisi muuttaa kantansa perustuloon.

”Ay-liikkeen täytyy asemoitua eri tavalla tähän asiaan (perustuloon). Meidän pitäisi pystyä tässä muuttamaan asennettamme ja näkökulmaamme. Tästä kannattaa keskustella eikä sanoa suoraan, että ei käy”, Palola sanoi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) porvarihallitus on luvannut järjestää kokeilun perustulosta.