Sdp valitsee puheenjohtajan, joka voi olla seuraava pääministeri

Puoluekokous Lahdessa pohjustaa myös muita mininsterivalintoja.

Antti Rinne
Teksti
Heikki Vento

Oppositiopuolue Sdp:n puoluekokous tekee lauantaina 4. helmikuuta Lahdessa päätöksiä, joiden vaikutus voi ulottua kauas työväentalojen ulkopuolelle. Valittava puolueen puheenjohtaja on vahva ehdokas seuraavaksi pääministeriksi.

Kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen haastavat jatkokautta tavoittelevan puheenjohtaja Antti Rinteen. Valinta ei ole pelkkä henkilökysymys vaan oikea linjavaali.

Jos Sdp:stä tulee suurin eduskuntaryhmä vuonna 2019, puoluejohtaja muodostaa hallituksen. Se olisi ensimmäinen kerta 20 vuoteen, kun sosiaalidemokraatti nousee pääministeriksi.

Nyt Sdp:llä menee mukavasti. Helsingin Sanomien tuoreimmassa mittauksessa Sdp oli suurin 21,7 prosentin kannatusosuudellaan. Lehti kysyi haastatelluilta, mitä puoluetta äänestäisitte, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Myös kuntavaalikannatusta mittaavissa kyselyissä Sdp on ollut kärjessä.

Harakan, Rinteen ja Tuppuraisen taustalla puolueen vaikuttajat ajavat itseään ja suosikkejaan ministeriasemiin. Varapuheenjohtajien ja puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtävät ovat tärkeitä etappeja hallitukseen.