Sdp käy pian pikemminkin henkilö- kuin linjavaalin – kisa on edennyt harvinaisessa hiljaisuudessa

Sdp:n seuraava puheenjohtaja joutuu murehtimaan muun muassa presidentinvaaleja. Hallituksen vaikeudetkin ovat kaksipiippuinen juttu.

Puoluekokousten yksi tärkeä tehtävä on kautta aikojen ollut toimiminen oman väen hengennostattajana. Vaikka puhujapöntössä otetaan joskus yhteen tulisestikin, viimeistään iltajuhlassa linjariidat lakaistaan sivuun ja haetaan yhdessä voittajafiilistä tuleviin politiikan koitoksiin. 

Sdp:n Jyväskylässä pidettävässä kolmipäiväisessä kokouksessa henkeä ei tällä kertaa tarvitse erikseen nostattaa. Tunnelman luomisesta on pitänyt huolta Petteri Orpon (kok) oikeistohallitus, joka on kompuroinut pitkin kesää kriisistä toiseen. Hallitusta sisältä käsin nakertaneet rasismikohut ja Sdp:lle läheisen ammattiyhdistysliikkeen suututtaneet työelämälinjaukset varmistavat, että demarit pääsevät aloittamaan politiikan syksyn tanakassa myötätuulessa. 

Optimismia ovat ruokkineet myös kesän gallupit. Taloustutkimuksen Yleisradiolle tekemässä, elokuun alussa julkistetussa kannatuskyselyssä Sdp oli nykäissyt peräti kolmen prosenttiyksikön etumatkan kokoomukseen. Helsingin Sanomien hieman tuoreemmassa Kantar Publicin mittauksessa puolueiden ero oli hiuksenhieno, mutta siinäkin Sdp oli ykkönen. Molempien tutkimusten mukaan demarien kannatus on lisääntynyt tuntuvasti kevään vaaleista. 

Sekä Taloustutkimuksen että Kantarin luvut vahvistavat yhden politiikan vanhan nyrkkisäännön: joskus voittava taktiikka on olla tekemättä mitään.