Sauli Niinistö vaatii muutoksia Portugalin tukipakettiin

EU-tuet
Teksti
Teppo Tiilikainen
Sauli Niinistö
”Suomen on kannettava hallituksen vaihtumisesta huolimatta vastuunsa kaikissa asioissa, joihin se on sitoutunut”, Sauli Niinistö sanoo. Kuva Kaisa Rautaheimo.

Eduskunnan entinen puhemies Sauli Niinistö (kok) vaatii muutoksia valmisteilla olevaan Portugalin tukipakettiin. Hän muistuttaa, että yksityiskohdat ovat yhä sopimatta, joten niihin voi vielä yrittää vaikuttaa.

Niinistön mielestä uhkaava umpikuja voitaisiin välttää lisäämällä vastuunkantajien määrää. Silloin myös Suomen osuus supistuisi.

Niinistö ehdottaa, että Portugalin tuessa käytettäisiin samanlaista mekanismia kuin Irlannin pelastusoperaatiossa. Siihen osallistui myös EU:n komissio, jolloin mukaan saatiin euroalueen ulkopuolisia maita. Mukana oli myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, johon kuuluu 185 valtiota.

”Irlannin kohdalla euromaiden kiintiö jäi kolmannekseen”, Niinistö huomauttaa. ”Mutta Portugalin tukipakettia on rakennettu aika eurovetoisesti.”

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok) ja EU-komissaari Olli Rehn korostavat, että Portugalin tukeminen on välttämätöntä uuden maailmanlaajuisen rahoituskriisin välttämiseksi. Niinistö kaipaa kuitenkin laajempia perusteluja.

”Miksi vain euromaat ovat maksajia, jos kerran pelastetaan maailmantaloutta. Siinä ei ole mitään logiikkaa”, hän huomauttaa.

”Miksi eivät britit, ruotsalaiset, tanskalaiset, puolalaiset tai yhdysvaltalaiset, japanilaiset ja kiinalaiset halua pelastaa maailmantaloutta?”

Liian raskas taakka? Sauli Niinistön laajempi haastattelu SK:ssa 18/2011 (ilm. 6.5.).

Julkaistu 5.5.2011 klo 19.50, päivitetty 6.5.2011 klo 6.45.