Sauli Niinistö haluaa EU:lle yhteisen hybridipuolustuksen

Presidentin mielestä Suomen pitäisi pystyä paremmin vastaamaan Venäjän propagandaan.

Euroopan unioni
Teksti
Heikki Vento

Presidentti Sauli Niinistön mielestä sekä Euroopan unionin että Suomen valtion olisi vahvistettava puolustustaan sekä hybridi- että viestintäsodassa.

Politiikan toimittajien tilaisuudessa Niinistö hahmotteli EU:lle yhteistä hybridipuolustusta. Hybridisodan arsenaalissa ovat tietoverkot, julkiset palvelut, rahaliikenne ja viestintä.

”Voisiko Euroopan unioni lähteä liikkeelle hybridipuolustuksen yhteisestä rakentamisesta. Se on otettava jotenkin haltuun. Olisi hyvin luontevaa, jos Euroopan unioni lähtisi rakentamaan yhteisesti tällaista hybridipuolustusta”, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan EU voisi perustaa erityisesti hybridisodankäyntiin erikoistuneet joukot. Presidentin mukaan hybridipuolustuksen valmistelu EU:ssa kuuluisi luontevasti unionin komissiolle.

Presidentin mielestä propagandasota on jo Suomessa. Niinistön puheesta tuli selvästi läpi arvio, että valtion pitäisi varustautua paremmin vastaamaan Suomeen kohdistettuihin syytöksiin. Hän nosti esimerkiksi Suomen ja Venäjän väliset kiistat lapsien huoltajuudesta.