Pyrkyä kuskin paikalle

Analyysi: Pääministeri Sanna Marin yrittää hyödyntää eurooppalaista ilmapiirin muutosta ja ohjata velkakeskustelua uuteen suuntaan myös Suomessa.

politiikka
Teksti
Annu Marjanen

Politiikan syksyä on leimannut keskustelu velasta. Pääministeri Sanna Marin (sd) sai lokakuussa aikaan äläkän esittäessään, että vihreitä investointeja voitaisiin rahoittaa menokehyksen ulkopuolelta.

Oppositio tulkitsi, että hallitus on taas ottamassa helppoa syömävelkaa. Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin, mihin velkaa vielä tarvitaan, kun hallituskaudella on jo suunnattu mittavia investointeja ilmastonmuutoksen torjuntaan. EU:n elpymisvälineestä on tulossa Suomelle reilut kaksi miljardia euroa. Noin puolet on tarkoitus käyttää vihreään siirtymään.

Sdp:n mukaan esitys ei koskenut kuluvaa hallituskautta, vaan kyse oli ”yleisestä pohdinnasta”, joka tulisi ajankohtaiseksi aikaisintaan seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Marin esitti kehysjärjestelmän uudistamista, koska hänen mukaansa seuraavien 10–15 vuoden aikana tarvitaan ”aivan ennätyksellisiä” investointeja ilmastonmuutoksen hillintään, digitalisaatioon sekä tutkimukseen ja kehitykseen.