Sananvapauden hinta: puoskarikin saa mainostaa reseptejään

populismi
Teksti
Kustaa Hulkko
symbolikuva propagandan levittäjästä

Näitä innokkaita esitelmöitsijöitä tapaa esimerkiksi junan ravintolavaunussa. Ennen kuin ehdit avata suutasi, he ovat jo lyöneet pöytään miljoona ”faktaa” ja puhuneet sinut pyörryksiin.

Kotona sitten hoksaat, että besserwisserin tiedoissa olikin aukkoja – että hän oli jopa ihan väärässä.
Kansanedustaja Markku Uusipaavalniemessä (ps, ent. kesk) on vähän tätä vikaa. Hän ratsasti eduskuntaan Torinon olympiakisojen curling-hopeallaan. Hänen lempinimensä on M15, koska hänen sukunimessään on 15 kirjainta.

Jostakin syystä media hellii kuvaa, että hän olisi talousmies, ja kieltämättä hänellä onkin näyttöä aivotoiminnasta. Jo vuonna 2007 hän profetoi, että Yhdysvaltain finanssikriisi tuo laman myös Suomeen.

Valitettavasti hutejakin tulee.

Hän on esimerkiksi arvioinut, että asuntohintojen tuleva lasku ajaa ylivelkaantuneet yksityistaloudet vaikeuksiin. Muutkin varoittavat kotitalouksien velkaantumisesta, mutta M15 tarjoaa tässä yhteydessä sanoisinko persoonallisen analyysin pankkitoiminnan syy-seuraus-suhteista. Hän nimittäin neuvoo tallettajia ottamaan rahansa pois pankeista ja panemaan ne sukanvarteen.

Ikävä unohdus: tallettajat ovat usein myös asuntovelallisia, ja ilman talletuksia pankki ei voi antaa lainaa. Arvon kansanedustajan logiikassa on siis toivomisen varaa, vaikka hän mielellään korostaakin matemaattista etevyyttään.

Sitten hän on alkanut puhua Suomen valtion konkurssista, joka olisi edessä 2012.

Myös valtiovarainministeriö on avannut keskustelua tästä aiheesta. VM:n uhkakuvat eivät kuitenkaan ole läheskään yhtä akuutteja kuin M15:n, jonka päässälasku jää hämäräksi tältäkin osin.

Talouspopulismi nousee

”Kaikkein suurin ongelma, minkä takia tästä ei tulla selviämään, on se, että yksityiset pankit hoitavat rahan luonnin”, M15 sanoi eduskunnassa viime syksynä.

Tässä asiassa hän on samoilla populistisilla linjoilla kuin 2009 perustettu Talousdemokratia ry.

”Talousdemokraattien” mukaan nykyinen ”velkaperusteinen” talousjärjestelmä on mätä ja luotonanto on niin tärkeä asia, että se pitäisi ottaa pois pankeilta. He tekisivät Suomen Pankista yhteiskunnan vippikassan, joka painaisi rahaa ja lainaisi sitä valtiolle ja kansalle tarpeen mukaan.

Se, että pankit luovat rahaa, on fakta ja raha- ja pankkiteorian aapistotuus. Kysymys on siitä, että pankki kierrättää talletusrahaa luottojen muodossa. Siinä ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä. Talousdemokraattien kannattaisi perehtyä Juha Tarkan kirjaan Raha ja rahapolitiikka (Gaudeamus 1993).

Ja vaikka pankkeja voikin syyttää monesta epäkohdasta, niiden luotonanto an sich ei ole finanssikriisin syy. Muutenhan meillä olisi ollut ainainen finanssikriisi siitä lähtien, kun pankkitoiminta syntyi.

Toinen asia on se, että kriisi tarjoaa karut opetuksensa siitä, miten pankkien maksuvalmiutta ja vakavaraisuutta pitäisi säädellä.

Totta kai Kreikan ja Irlannin ongelmat ja niiden ratkaisemiseen liittyvä demokratiavaje hämmentävät ja raivostuttavat ihmisiä, ja tietysti keskustelu talouspolitiikasta kuuluu kaikille.

Olisi kuitenkin ollut parempi, jos M15 ja hänen hengenheimolaisensa olisivat malttaneet perehtyä aiheeseen. Sitä ennen he olisivat voineet pitäytyä vaikkapa curlingissa.

Kuvitus Janne Tervamäki.