Saksan teollisuuden duunareille maksetaan peräti 3000 euron kertakorvaus – Teknologiateollisuus: ”Kuulostaa meistäkin hurjalta”

Suomessa Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry neuvottelevat vuoden 2023 palkankorotuksista huippukorkean inflaation aikana. Se kiristää tunnelmaa.

työmarkkinat
Teksti
Mikko Niemelä

Saksan suurin ammattiliitto, metalli- ja elektroniikka-alan IG Metall kertoi hyväksyneensä uuden työehtosopimuksen, jossa työntekijöiden palkat nousevat seuraavan kahden vuoden aikana yhteensä 8,5 prosenttiyksikköä. Ensin 5,2 ja sitten 3,3 prosenttiyksikköä.

Lisäksi työntekijöille maksetaan kumpanakin vuotena 1 500 euron veroton kertaerä, josta työnantajat eivät maksa sivukuluja.

Käytännössä Saksan valtio avitti reilulla kädellä työmarkkinaosapuolia, koska maan inflaation on jo yli kymmenen prosenttia ja energiakriisille ei näy loppua.

”Saksassa valtiovallan tuella on löydetty ratkaisuja myös palkankorotuksiin. Valitettavasti Suomessa työnantajapuoli kieltäytyy kaikesta työmarkkinayhteistyöstä, mikäli valtio on siinä osapuolena”, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.