Saksa pelkää: Eurooppaan syntyy jättimäinen roskapankki

Euroopan keskuspankki kiistelee satojen miljardien eurojen setelielvytyksestä.

EKP
Teksti
Teppo Tiilikainen

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi rauhoitti markkinat pari vuotta sitten lupaamalla tehdä ”kaiken tarvittavan” euron pelastamiseksi. Paniikki hellitti, ja kriisimaiden korot kääntyivät laskuun.

Euroopan talousongelmat eivät ole kuitenkaan helpottaneet. Kriisin syyt ovat yhä olemassa, ja finanssikriisi on vain kääntynyt kasvukriisiksi. Tilanne on vaikea, sillä elvytysvara käytettiin finanssikriisin aikana loppuun.

Poliitikkojen kiistellessä talouden rakenteellisista uudistuksista EKP on kehitellyt uusia keinoja euroalueen elvyttämiseksi. Syyskuun alussa Draghi ilmoitti, että keskuspankki alkaa ostaa liikepankeilta vakuudellisia arvopapereita ja joukkolainoja.

Mutta sekään ei auttanut. Euroalueen talouskasvu on jämähtänyt alle yhteen prosenttiin, työttömyys on 11,5 prosenttia, investoinnit junnaavat ja poliitikot ovat neuvottomia.

Markkinoilla odotetaan, että EKP puuttuu tilanteeseen entistä järeämmillä otteilla ja ilmoittaa torstaina käynnistävänsä niin sanotun kvantitatiivisen elvytyksen. Käytännössä se tarkoittaisi noin 550 miljardin euron sijoituksia valtionlainoihin. EKP:n neuvoston jäsenet kokoontuivat jo tänään Frankfurtiin valmistelemaan päätöksiä, mutta varsinainen äänestys on huomenna.