Sähköverkon hinnasta nousi poliittinen riita

Fingrid
Teksti
Kustaa Hulkko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Demarit riitauttivat hinnan, jonka eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja valtio maksavat Fingridin osakkeista. Ilmarisen mukaan hinta on kohdallaan.

Sdp:n Kari Rajamäki eduskunnassa 15.huhtikuuta 2010. Kuva Mikko Stig / Lehtikuva.

Sdp:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Kari Rajamäki väittää, että valtio on maksamassa sähköverkkoyhtiö Fingridin osakkeista roimaa ylihintaa. Kaupan hinta nousee yhteensä 650 miljoonaan euroon.

Hallitus on pyytänyt eduskunnalta valtuutusta nostaa omistusosuutensa Fingridistä 53 prosenttiin. Eduskunta siunaa lisäbudjetin perjantaina, 4. maaliskuuta. Fingrid-hankintaa varten siinä osoitetaan 385 miljoonaa euroa.

Rajamäen mukaan osakkeiden oikea hinta olisi 150-250 miljoonaa euroa. “Nyt on siis syytä epäillä jopa 400 miljoonan euron ylihintaa.” Rajamäen arvio perustuu toimitusjohtaja Martti Lehtisen Fingridistä laatimaan arvonmääritykseen.

Valtio ja Ilmarinen ostavat Fortumilta ja Pohjolan Voimalta niiden omistusosuudet Fingridistä, yhteensä 50 prosenttia yhtiön osakkeista. EU-sääntöjen mukaan sähköntuottajat eivät enää saa omistaa kantaverkkoa.

Valtio ottaa 650 miljoonan euron potista neljä viidesosaa, joista se maksaa 520 miljoonaa euroa. Ilmarinen saa vastaavasti viidesosan 130 miljoonalla eurolla. Fortum saa osakkeista 325 miljoonaa euroa ja Pohjolan Voima saman verran.

Ilmarisen Ritakallio: Ei pidä paikkaansa

Ilmarisen sijoitustoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio sanoo SK:lle, että väitteet ylihinnan maksamisesta ovat täysin perusteettomia.

“Yhtiön osakkeiden arvostus on tapahtunut sekä substanssiarvon että tuottoarvon perusteella”, hän sanoo.

Ritakallion mukaan osakkeiden hinta on “kohtuullinen” vastaaviin kansainvälisiin kauppoihin verrattuna. Tuottoarvo perustuu tuleviin hinnankorotuksiin. Ilmarinen laskee saavansa sijoituksestaan kahdeksan prosentin tuoton.

Hän torjuu myös väitteen, jonka mukaan kauppa koituisi kalliiksi kuluttajalle ja teollisuudelle. “Suunnitellut tariffikorotukset nostaisivat kuluttajan sähkölaskua noin 1,5 prosenttia ja teollisuuden sähkölaskua noin kolme prosenttia.”

Fingrid on yritys, joka vastaa Suomen kantaverkosta eli sähkönsiirron runkoverkosta.