Sähkön hinta kaksinkertaistui kesäkuussa: Kova helle ja tuuleton sää nostavat sähkön pörssihintaa

Myös päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet, mikä osaltaan vaikuttaa hintakehitykseen.

aurinkoenergia
Teksti
Mikko Niemelä

Kun Suomessa on kova pakkanen, sähkön kulutus kasvaa reippaasti. Samoin käy, kun lämpötila nousee hellelukemiin. Ihmiset käyttävät enemmän ilmastointia ja esimerkiksi kauppojen kylmälaitteet käyvät kovilla tehoilla.

Lämpötilanvaihtelut näkyvätkin sähkön hinnassa. Pohjoismaisen sähköpörssi Nord Poolin tilastojen mukaan sähkön hinta kesäkuussa 2021 oli Suomessa keskimäärin 56 euroa megawattitunnilta. Hinta on kaksi kertaa korkeammalla tasolla kuin kesäkuussa 2020. Ennen koronaa, vuonna 2019, keskihinta oli vastaavana ajankohtana 30 euroa megawattitunnilta.

Lämpötilan vaihtelujen lisäksi yksi merkittävä tekijä sähkön hinnan nousuun ovat päästöoikeudet: niiden hinnat ovat kaksi kertaa korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten, jolloin maailma oli polvillaan koronan takia.

”Päätösoikeuksien hinta vaikuttaa etenkin fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön hintaan. Viime vuoteen verrattuna tämä vuosi on ollut myös vähätuulisempi, joten se on vaikuttanut tuulivoiman tuotantoon”, sanoo Energiaviraston markkinat-yksikön johtaja Antti Paananen.

Voimalaitoksissa tehdään kesäaikaan usein myös huoltoja, mikä vaikuttaa osaltaan sähkön tarjontaan ja sitä kautta hintoihin. Myös siirtoverkon huoltotyöt nostavat ajoittain sähkön hintaa, koska Suomi tuo naapurimaista, kuten Ruotsista ja Venäjältä, sähköä kotitalouksille ja teollisuudelle.