Ruoka on nyt kallista – ja halpaa

Ruokaa pidetään Pohjoismaissa kalliina, mutta pidetäänkö sitä tarpeeksi arvokkaana?

Profiilikuva
näkökulma
Teksti
Annukka Oksanen

Skrei, skrein mäti ja vielä skreiburgeritkin ovat tarjouksessa. Norjalaisen ruokakaupan asiakkaita hemmotellaan kevättalvella sesonkiherkuilla.

Skrei on Barentsinmereltä Norjan rannikolle kutemaan vaeltava turskalaji. Pitkällä uintimatkalla sen liha kiinteytyy. Monet pitävät skreitä kalojen kuninkaana.

Skreitarjousten lisäksi norjalaisia kiinnostavat nyt toisenlaisetkin prosentit. Katkarapusalaatti on kallistunut 40 prosenttia tammikuusta, nakit 18 ja Wasan näkkileipä on 20 prosenttia hintavampaa, yleisradioyhtiö NRK on laskenut.

Norjalaisissa ruokakaupoissa huomaa, ettei maa kuuluu EU:hun. Valikoima on suomalaisittain suppeahko. Ja on kallista! Siksi norjalaiset rynnivät Ruotsiin ostoksille.