Risto Siilasmaa - Nokian ja Keilaniemen uusi isäntä

Jorma Ollila
Teksti
Kustaa Hulkko
risto siilasmaa
Risto Siilasmaa on ahkera osallistuja. Kuva on maaliskuulta 2011 Aalto-yliopiston paneelista, jossa puhuttiin talouden tulevaisuuden haasteista. Kuva Samuli / STR / Lehtikuva.

Kun Jorma Ollila, 61, lähtee hallituksen puheenjohtajan paikalta Nokian yhtiökokouksessa 3. toukokuuta, hänen seuraajakseen nousee todennäköisesti yhtiön hallituksen jäsen Risto Siilasmaa, 45.

Siilasmaa on tietoturvaturvaohjelmia valmistavan F-Securen hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja. Hän johtaa puhetta myös teleyhtiö Elisan hallituksessa.

Valintaa voi pitää odotettuna. Kauppalehti ennakoi sitä jo viime vuoden syyskuussa, ja 5. tammikuuta Helsingin Sanomat julkaisi siitä uutisen selvästi vankoin perustein, vaikka lähteet jäivätkin nimettömiksi. Ollila vahvisti lehdelle sen, että nimitysvaliokunta käsittelee puheenjohtaja-asiaa tammikuussa.

”Olen kovin pahoillani, mutta en voi kommentoida ehdokkuutta”, Siilasmaa vastasi 9. tammikuuta SK:n kommenttipyyntöön.

Nokian nimitysvaliokunta valmistelee yhtiökokoukselle ehdotukset tulevan hallituksen jäsenistä. Valiokunnassa puhetta johtaa Marjorie Scardino ja jäseninä toimivat Henning Kagermann ja Siilasmaa. Viimemainittu tietysti jäävää itsensä, kun valiokunta käsittelee hänen rooliaan.

Siilasmaa on Ollilan vanha tuttu. Nokian ohella miehet ovat tehneet yhteistyötä Fruugon omistajina. Fruugo on sähköinen kauppapaikka, joka on toistaiseksi tehnyt tappiota.

Suomalainen Nokia

Siilasmaan valinta korostaa Nokian ankkuroitumista Suomeen. Isännän ääntä käyttää yhä suomalainen, vaikka hallituksen ja johtokunnan enemmistö on ulkomaalaisia ja vaikka koko yhtiö on havaintoesimerkki globalisaatiosta.

Uudella puheenjohtajalla pitää olla kokemusta Nokian hallitustyöstä. Siilasmaa on hankkinut sitä jo vuodesta 2008. MIT:n taloustieteen professori Bengt Holmström on Ollilan tavoin toiminut hallituksessa jo vuodesta 1999 lähtien. Hän on kuitenkin keskittynyt tutkimukseen ja asuu Yhdysvalloissa.

Nokian puheenjohtajuus on erittäin vaativa työ, joten ehdokkaan muut tehtävät eivät saa olla liian raskaita. Siten Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh tai Stora-Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen eivät tule kysymykseen, vaikka istuvatkin hallituksessa. Siilasmaakin joutunee harkitsemaan muita töitään.

Puheenjohtajalla on hyvä olla kokemusta tieto- ja viestintätekniikan kuluttajamarkkinoista ja alan yrityksen johtamisesta. Nokian hallituksessa Ollilan ja toimitusjohtaja Stephen Elopin lisäksi vain Siilasmaa täyttää nämä ehdot.

Kehuttu mies

Moni kehuu Siilasmaan ominaisuuksia ja muistuttaa, että hän oli vasta 22-vuotias perustaessaan Data Fellowsin, josta myöhemmin tuli F-Secure. Hänessä uskotaan yhä riittävän yrittäjän rohkeutta ja reaktionopeutta.

Hän on sosiaalisesti taitava tuotantotalouden diplomi-insinööri, joka pystyy – tai on ainakin joskus pystynyt – kirjoittamaan ohjelmakoodia.

Velvollisuudentuntonsa hän on osoittanut monissa luottamustehtävissä. Pari vuotta sitten hän johti puolustusministeriön asevelvollisuustyöryhmää.

Kriittisiäkin ääniä kuuluu. Investointipankki Nomuran analyytikko Richard Windsor sanoi, että Siilasmaa sopii uuteen tehtävään, mutta ei ole välttämättä paras ehdokas.

Hänen kokemuksensa nimittäin rajoittuu lähinnä F-Secureen. Sekin on kansainvälinen yhtiö, mutta Nokia on paljon suurempi ja moniulotteisempi yritys, ja sen ongelmat ovat jättimäiset. Sen pitäisi lisätä myyntiä, parantaa tulosta, vallata älypuhelinten markkinoita, kamppailla asemistaan Intiassa ja Kiinassa, puolustaa etuaan ja itsenäisyyttään suhteessaan Microsoftiin…

Tässä mielessä Siilasmaan kokemuksessa on aukkoja, ja hänen särmänsä ja visionaarisuutensa tällaisella pelikentällä on paljolti testaamatta.