Rinteen hallituksella on kaksi isoa ongelmaa, joihin se voi kaatua jo valtakautensa alkumetreillä

Uutisanalyysi: Pääministeri Antti Rinne joutuu taiteilemaan, jotta ärtyneet hoitajat ja korkeakouluväki pysyisivät tyytyväisenä.

Antti Rinne
Teksti
Mikko Niemelä

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus ei ole saanut vielä ensimmäistäkään budjettia valmiiksi, kun se on jo törmännyt kahteen isoon ongelman.

Ensimmäinen niistä on hoitajamitoitus. Hallitus aikoo kirjata syksyn 2019 aikana hoitajamitoituksen lakiin: 0,7 hoitajaa jokaista hoidettavaa kohden, kun kyseessä on ympärivuorokautinen hoito.

Pääministeri Rinne on kompastellut heti kättelyssä, kun hän on todennut sekavin eri sanakääntein, että rahat eivät riitä hoitajamitoitukseen ja seitsemän päivän hoitotakuuseen. Hoitajia pitäisi palkata ainakin 4 000 lisää ja lääkäreitäkin satoja, jopa tuhat. Rahaa pitäisi löytyä välittömästi ainakin 200 miljoonaa euroa. Nyt koossa on vajaat 150 miljoonaa euroa.

Rahaongelmien lisäksi uusia hoitajia ei oikeasti löydy ensihätään mistään, sillä pula koulutetuista hoitajista on maailmanlaajuinen: muutkin maat kilpailevat osaavasta henkilöstöstä.

Uusien koulutettujen hoitajien houkuttelu alalle vaatisi parempaa palkkatasoa ja hoitajien lisäkoulutusta. Nämä asiat lisäisivät entisestään valtion ja kuntien menoja.