Rikkaat perheet vastustavat uutta perintöveroa

Janne Tervamäki

Perintöverotuksen uudistus uhkaa nostaa sukupolvenvaihdoksen kustannuksia ja kiristää yritysverotusta, vaikka tarkoitus oli päinvastainen.

Teksti A.-P. Pietilä
Kuva Janne Tervamäki

Valtaosa suomalaisista kannattaa perintöveron täydellistä poistamista. Mielipidetiedustelujen perusteella kansalaisten mielestä on epäoikeudenmukaista, että vanhemmilta perittyjä asuntoja ja kesämökkejä verotetaan perinnönjaon yhteydessä.

Suomen Yrittäjät ja erityisesti Perheyritysten liitto ajoivat samaa verokohtelua myös perintönä siirtyvälle yritysomaisuudelle. Perintöveron poistolla haluttiin vauhdittaa sukupolvenvaihdoksia ja vahvistaa suomalaista omistusta.

Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan sukupolvenvaihdosta odottaa tai valmistelee 60 000–80 000 yritystä. Pääministeri Matti Vanhasen kakkoshallituksen ohjelmaan kirjattiin perintöveron poistaminen aidolta yritysomaisuudelta eli yritystoimintaan liittyviltä koneilta, laitteilta, kiinteistöiltä ja muulta tuotannolliselta omaisuudelta. Lisäehtona oli, että perijän tulee toimia aktiivisesti yrityksessä ainakin viisi vuotta.

Valtiovarainministeriön vero-osasto on joutunut tulkitsemaan ”aidon yritysomaisuuden” käsitettä lakipykälien kirjoittamista varten. Vallitsevan tulkinnan mukaan yritysten sijoitus- ja käyttöomaisuus on korvamerkittävä nykyistä tarkemmin ja omaisuuserät erotettava tarkasti toisistaan. Käyttöomaisuuteen luettaisiin vain tuotannolliseen toimintaan kuuluva omaisuus, johon myös perintöveron poistaminen kohdistuisi. Sijoitusomaisuus – rahat, arvopaperit, asunnot, veneet ja kaikki muu omaisuus – olisi veronalaista perintöä.

Lue koko juttu SK:sta 25-26/2007.

Aiheesta lisää
Verohallinto