Riitaisaan valtiosihteerikisaan uusia hakijoita – Politiikalla iso rooli päällikkövalinnoissa

Kansliapäällikköruletin kuula on pyörinyt sosiaalidemokraatteja huonommin keskustalle, jonka ministerit valmistelevat vain kaksi huippunimitystä.

Martti Hetemäki
Teksti
Heikki Vento

Valtiovarainministeriön vt. valtiosihteeri Juha Majanen, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen ja valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikkö Mikko Spolander ovat tunnetuimmat  virkamiehet, jotka kiinnostuivat toisella hakukerralla valtioministeriön valtiosihteerin tehtävästä. Valtiosihteeri toimii ministeriön kansliapäällikkönä.

Majasen, Spolanderin ja Timosen lisäksi uusia hakijoita ovat Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen, talousneuvoston pääsihteeri Pekka Sinko ja professori  Roope Uusitalo.

Ensimmäisessä haussa virkaan ilmoittautuivat alivaltiosihteeri Päivi Nerg, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala (sd) ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok). He ovat edelleen mukana haussa.

Eläkkeelle jääneen valtiosihteeri Martti Hetemäen seuraaja nimitettäneen joulukuussa tai ensi vuoden alussa. Valtiovarainministeriön valtiosihteeri on vaikutusvaltaisimpia virkamiehiä.