Rahastoihin virtaa taas uutta rahaa

finanssikriisi
Teksti
Jarmo Raivio

Suomalaisten suosikkirahastot tuottavat vaatimattomasti.

piirros mies ja rahaa
Kuvitus Janne Tervamäki

Talouskriisin lyttäämä rahastosijoittaja uskaltautuu taas markkinoille.

Kotimaisiin rahastoihin on alkuvuonna virrannut lähes 2,7 miljardia euroa uutta rahaa. Elokuussa uusien rahastosijoitusten määrä nousi jo kolmatta kuukautta peräkkäin puolen miljardin euron tuntumaan.

Lisää kuhinaa rahastoyhtiöiden tiskeille syntyy, jos hallituksen kaavailujen mukaan suomalaiset päästetään säästämään lisäeläkkeitään suoraan sijoitusrahastoihin. Nykyään lisäeläkettä voi säästää vain vakuutusyhtiön kautta, vaikka rahat päätyvätkin sijoitusrahastoon.

Suomalaiset ovat perinteisesti luottaneet pankkien sijoitusrahastoihin, suosituimpien kansanrahastojen listalla eivät pienet rahastoyhtiöt juhli. Finanssikriisi ei ole tilannetta muuttanut, elokuun Rahastoraportista kerättyjen tietojen perusteella ylivoimaisesti suosituimpia ovat yhä pankkien pyörittämät rahastot.

Ne eivät kuitenkaan ole läheskään parhaita, jos mittarina käytetään rahaston tuottoja.
Vanhan rahastoviisauden mukaan sijoitusrahastoa valittaessa on syytä katsoa muutakin kuin tuottoprosentteja. Ilmeisesti tämä oppi on mennyt hyvin perille, sillä suomalaiset näyttävät suosivan sijoituskohteita, jotka eivät kuulu rahastomaailman terävimpään tuottokärkeen.

Pikkutappio, hyvä suoritus

Esimerkiksi osakkeisiin sijoittavissa rahastoissa suomalaisten suosikki on Nordean Eurooppa, johon on rahojaan laittanut yli 39 000 suomalaista. Se sijoittuu sekä vuoden että kolmen vuoden tuottosyynissä Eurooppa-rahastojen huonompaan puoliskoon.

Tosin viimeaikaisen pörssiankeuden jälkeen osakerahastot kilpailevat lähinnä sillä, kuka on onnistunut tuottamaan omistajilleen kaikkein vähiten tappiota. Toipuminen on viimeisen puolen vuoden aikana ollut nopeaa, mutta sekä vuoden että kolmen vuoden tuottoluvut ovat miltei kaikissa Suomeen tai Eurooppaan sijoittavissa osakerahastoissa pakkasella.

Myöskään varovaisen sijoittajan korkorahastoissa suomalaisten suosikki ei pääse tuotoilla rehvastelemaan. Korkorahastoista suosituin on OP-Euro, joka tuotoilla mitattuna on tukevasti lyhyen koron rahastojen huonoimmassa neljänneksessä.

Lyhyen koron rahastoja on perinteisesti markkinoitu turvallisina rahan parkkipaikkoina. OP-Euroa finanssikriisi kuitenkin rökitti niin perusteellisesti, että rahastoon sekä vuosi että kolme vuotta sitten tehdyt sijoitukset ovat edelleen tappiolla.

Suomalaisten rahastosuosikki on luottamusta herättävästi nimetty Nordean Vakaa Tuotto, siihen on eurojaan sijoittanut yli 63 000 suomalaista. Kyseessä on yhdistelmärahasto, joka markkinatilanteen mukaan siirtää sijoituksiaan korkean tuoton ja kovan riskin osakkeiden sekä hillitymmän tuoton ja pienemmän riskin velkasijoitusten välillä.

Vakaa tuotto nousee niukasti kolmen vuoden tuottovertailussa yhdistelmärahastojen parempaan puoliskoon. Tosin yhdistelmärahastoissa tähän suoritukseen riittää, että on onnistunut pitämään rahastosijoittajalle aiheutetut tappiot edes kohtuullisina.