Rahan hinta ehti unohtua – korkojen nopea nousu hermostuttaa sijoittajia, ja pienikin yllätys aiheuttaa isoja reaktioita

Pandemian aikana keskuspankit ja poliittiset johtajat toimivat lähes symbioosissa. Nyt vauhdikas inflaatio on ajanut toimijat vastakkain.

Britannia
Teksti
Annukka Oksanen

Britannian hallitus ilmoitti syyskuussa suurimmista veronalennuksista puoleen vuosisataan. Rikkaiden verotuksen keventäminen brexitin ja pandemian jälkeisessä laskusuhdanteessa keräsi heti kriittisiä kommentteja kautta poliittisen kentän.

Poliittisesti linjaus vaikutti valmistelemattomalta, eikä hallitus kertonut ilmoituksessaan, miten se kevennykset rahoittaisi.

Talousmielessä ilmoitus oli katastrofaalinen. Niin sanottu minibudjetti vei sijoittajien uskon valtion taloudenpitoon ja valtion velkakirjoihin turvallisina sijoituksina. Niinpä he alkoivat vaatia, että heille maksetaan velkakirjoista aiempaa korkeampaa korkoa. Joidenkin velkakirjojen arvo putosi jopa puoleen aiemmasta.

Kun velkakirjojen arvo romahti, romahti myös brittiläisten eläkerahastojen sijoitusten arvo. Se ajoi ne pakkomyynteihin. Kierre kiihtyi.