Maakaupat valvontaan

Puolustusministeriön mukaan kiinteistöjen hankinta strategisilta alueilta kuuluu hybridisodan keinoihin.

suoraan sanoen
Teksti
Tuula Malin

Viranomaisten Airiston Helmi -yhtiöön kohdistama operaatio Turun saaristossa nosti ulkomaalaisten maakaupat jälleen keskusteluun. Puolustusministeriön mukaan ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen suuntautuvia kiinteistökauppoja on valvottava. Ministeriön mukaan strategisten kiinteistöjen hankinta kuuluu hybridisodan keinoihin ja on siksi kyettävä tarvittaessa estämään. Hallitus tuo lakiesityksen eduskuntaan marraskuussa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin), miksi laki tuodaan eduskunnan käsittelyyn nyt?

”Minulla ei ole tietoa, miksi aiemmat hallitukset eivät ole olleet aktiivisia kansallisen turvallisuuden kannalta näin keskeisessä asiassa. Maakauppalaki kirjattiin hallitusohjelmaan, mutta valmistelu on vienyt aikaa. Meillä on koko hallituskauden ajan ollut kuitenkin tavoitteena tarkentaa kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävien maa-alueiden ja kiinteistöjen hankintaan sekä kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä.”

Maakauppalakia valmisteltiin eduskunnassa jo 2013. Hanke kariutui lakivaliokuntaan. Eikö aika ollut oikea?

”Tilanne oli toinen, koska kyseessä oli kansanedustajan lakialoite, ei hallituksen esitys. Nyt olemme vahvemmalla pohjalla.”