Puhemies Vanhanen: Edustajan varottava kiitollisuudenvelkaa – Halla-aho vaitelias Niikon Kiina-kytköksistä, epäilee mediaa

Perussuomalaiset kansanedustajat Niikko ja Ville Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä.

eduskunta
Teksti
Mikko Niemelä Heikki Vento

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) korostaa, että kansanedustajien on varottava joutumasta kiitollisuudenvelkaan toimissaan.

Hän ei halunnut arvioida, käsitteleekö eduskunnan puhemiesneuvosto ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) yhteyksiä Kiinaan ja kiinalaisyritykseen.

Suomen Kuvalehti kertoi 16. tammikuuta, että perussuomalaiset kansanedustajat Niikko ja Ville Vähämäki ovat salanneet osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä. Miehet olivat perustamassa yhtiötä kiinalaismiehen kanssa. Aktiivisesti suomalais-kiinalaista yritysyhteistyötä edistänyt Niikko on myös saanut kiinalaismieheltä vaalirahaa.

Vanhanen sanoo, että kansanedustaja ei ole työssään jäävi, ja vienninedistäminen on luvallista toimintaa.

”Se ei tarkoita sitä, etteikö edustajan tulisi olla tarkkana, ettei synny kiitollisuudenvelkaa. Edustajalla on vastuu, että hän toimii asemassaan niin, ettei synny epäselvyyksiä. Tämä koskee erityisesti valiokuntien puheenjohtajia.”

Vanhanen toimi 2016–2019 ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Hän perehdytti Niikkoa, kun tämä tuli valituksi UAV:n puheenjohtajaksi kesäkuussa 2019.

”Korostin, että häneen tulee kohdistumaan kiinnostusta ja hänen tulee toimia koko eduskunnan edustajana.”

Eduskunta palaa joululomalta helmikuun alussa. Vanhanen jättää avoimeksi, käsitteleekö puhemiesneuvosto Niikon kiinalaisyhteyksiä.

”En sano tuohon mitään.”

 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo suhtautuvansa epäileväisesti Suomen Kuvalehden tietoihin puolueensa kansanedustajien yhtiökumppanuudesta kiinalaismiehen kanssa.

”En voi lähtökohtaisesti luottaa siihen, mitä te kirjoitatte hänestä [Niikosta]. Minun täytyy nyt odottaa. Niikko käsittääkseni kirjoittaa asiasta vastineen, niin katsotaan sitten, mitä siinä on oikeasti tapahtunut.”

Jutussamme Niikko pääsee kommentoimaan asiaa hyvin paljon.

”Niikko koki käymämme keskustelun perusteella, että hänen sanomisiaan oli leikkailtu ja liimailtu aika villisti. Oleellisia asioita oli jätetty pois. Ehkä tämä on tällaista agendajournalismia.”

Eli Niikko kommentoi asiaa vielä vastineella, minkä jälkeen te pohditte ja kommentoitte asiaa?

”Niin. Eihän tätä kannata nyt kommentoida, jos ei tiedä yhtään mitä on tapahtunut.”

Niikko on saanut tarkastaa sitaattinsa Suomen Kuvalehden julkaisemasta jutusta. Haastattelu on nauhoitettu ja lainaukset vastaavat keskustelun sisältöä.

SK ei tavoittanut eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Ville Taviota kommentoimaan asiaa.

Perussuomalaisten kansanedustajat salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä