Presidentin kanslia järjesti Niinistölle esityksen kirjamessuille – jätti kriittisen kirjan tekijät ulos keskustelusta

Kirjailija Lauri Nurmi pitää tapahtunutta "syvästi huolestuttavana demokratian kannalta".

politiikka
Teksti
Salla Vuorikoski

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tarjoutui itse puhumaan kahden kirjailijan kanssa poliitikkojen elämäkertoja koskevista kirjoista Turun kirjamessuilla.

Messujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen kertoo, että ehdotus esityskokonaisuudesta tuli presidentin kansliasta. Kirjamessut otti presidentin kanslian ehdottaman kokonaisuuden sellaisenaan ohjelmistoonsa.

Ehdotuksen mukaisesti osiossa Niinistön rinnalla esiintyvät Tuomo Yli-Huttula ja Risto Uimonen. Uimonen on julkaissut Niinistöä käsittelevän kirjan Sauli Niinistö – tasavallan presidentti. Yli-Huttulan Niinistö-kirja julkaistaan lokakuussa.

Esityksessä ei ole mukana Aamulehden toimittajia Lauri Nurmea ja Matti Mörttistä, joiden Niinistöä koskeva kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra julkaistiin myös syksyllä 2018. Kirja on Niinistöä kohtaan kriittisempi kuin Uimosen kirja.

Nurmen ja Mörttisen kirja sisälsi muun muassa väitteen, että Niinistö olisi kulisseissa vaikuttanut Fortumin päätökseen sijoittaa Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Kirja herätti runsaasti keskustelua ja presidentti Niinistö vähätteli sitä muun muassa julkaisemalla kalarunon sosiaalisessa mediassa.