Postin lakko on kiusallinen demareille

Riitaan ovat sotkeutuneet sekä sosiaalidemokraattien vetämät ammattiliitot että valtio, jossa ratkaisijan paikalla on omistajaohjausministeri Sirpa Paatero.

Antti Rinne
Teksti
Heikki Vento

Maanantaina alkaneen postilakon asetelmat ovat poikkeuksellisen vaikeat. Perinteisen työnantajien ja palkansaajien vastakkainasettelun lisäksi kiistaa mutkistavat palkansaajajärjestöjen keskinäiset jännitteet ja jakelualan murros.

Postin palkkaneuvottelut ovat aiheuttaneet säröjä ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n ja sosiaalidemokraattien riveihin. Puheenjohtaja Heidi Niemisen (sd) johtaman Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun ja Postin selkkaukseen on sotkettu Teollisuusliitto, jota on syytetty jäsenistön kalastelusta.

Teollisuusliitto, jonka puheenjohtaja on niin ikään sosiaalidemokraatti Riku Aalto, on kiistänyt väitteen jyrkästi. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd) ei ole ainakaan julkisesti ryhtynyt sovittelijaksi.

Posti siirsi 700 lähinnä pakettikeskusten työntekijää Postin ja Paun sopimuksesta Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimukseen.