0 vai 9 prosenttia?

Helsingin pörssiin on luvassa ensi keväänä ennätysmäiset osinkojuhlat.

raha
Teksti
Karo Hämäläinen

Nordean käyttötilin korko on tasan nolla prosenttia vuodessa. Analyytikot odottavat Nordean maksavan ensi keväänä noin 70 sentin osakekohtaisen osingon. Koska Nordean osake maksaa pörssissä noin 7,50 euroa, Nordean osinkotuotto kipuaa yli yhdeksään prosenttiin.

Yhdeksän prosentin osinkotuotto on Helsingin pörssissä poikkeuksellisen korkea, mutta poikkeuksellisen korkea on myös pörssin odotettu keskimääräinen osinkotuotto. Se nousee ennusteista ja päivän pörssikursseista riippuen neljän ja puolen prosentin tietämille.

Luku on todella kova verrattuna vaikkapa Yhdysvaltain suuryritysten S&P 500 -indeksin parin prosentin osinkotuottoon. Yhdysvalloissa tosin omien osakkeiden ostaminen ja mitätöiminen on suositumpi tapa jakaa varoja osakkeenomistajille kuin Suomessa.

Danske Bank ennustaa Helsingin pörssin yhtiöiden jakavan ensi keväänä omistajilleen peräti 12,9 miljardin euron osingot, mikä olisi uusi ennätys. Helsingin pörssin yhtiöt ovat kuluneena vuonna maksaneet Dansken laskelmien mukaan osinkoja 12,3 miljardia euroa.