Pörssilistattuja rahastoja kannattaa harkita: Pienet kulut – laaja valikoima

Suomalaissijoittajan saatavilla olevien rahastojen määrä on lisääntynyt valtavasti.

pörssi
Teksti
Karo Hämäläinen

Rahastosijoittajaksi päädytään yleensä pankin sijoitusmyyjän suosituksesta, ja salkku täyttyy pankin ja sen yhteistyökumppaneiden rahastoista. Maailman rahastoavaruus ei kuitenkaan rajaudu siihen, mitä oman pankin pöytälaatikosta löytyy.

Helposti suomalaissijoittajan saatavilla olevien rahastojen määrä on lisääntynyt valtavasti, kun pörssilistatuista rahastoista eli etf:istä (exchange-traded fund) on tullut 2000-luvulla finanssimarkkinoiden suurilmiö. Kun rahasto on listattu pörssiin, sillä voi käydä kauppaa samaan tapaan kuin pörssiosakkeilla.

Helsingin pörssistä ei löydy kuin yksi pörssinoteerattu rahasto, Helsingin pörssin OMXH25-indeksiä seuraava Seligson-rahastoyhtiön indeksirahasto. Frankfurtissa ja New Yorkissa listattujen rahastojen paljouteen hukkuu ilman seulontatyökaluja.

Euroalueen pörsseissä noteerattaviin rahastoihin pääsee kiinni valuuttaa vaihtamatta. Kaupankäynnistä osakevälittäjät perivät yleensä saman verran kuin kyseisessä pörssissä listattujen osakkeiden ostamisesta tai myymisestä joutuu maksamaan.

Löytyy! Tarjolla!