Poliisille halutaan oikeus jatkaa takaa-ajoa ja kantaa asetta myös naapurimaan puolella – komissio vetoaa uhkien torjumiseen

EU-komission ehdotus voisi kansalaisjärjestön mukaan toteutuessaan johtaa siihen, että miljoonien kansalaisten tiedot päätyvät vääriin käsiin.

EU:n komissio
Teksti
Mika Horelli

Euroopan komissio ehdottaa, että jäsenmaiden poliisit voisivat esimerkiksi takaa-ajotilanteessa jatkaa rajan yli naapurimaan puolelle. Ehdotus julkaistiin 8. joulukuuta.

Suunnitelman mukaan poliisille tulisi myös voimankäyttöoikeus naapurin puolella.

Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että virolaiset poliisit voisivat seurata epäiltyjä rikollisia Suomeen tai jopa sitä, että Ranskan poliisi voi ampua epäillyn Belgiassa. EU-maiden poliisiviranomaisille tulisi ehdotuksen mukaan oikeus kantaa asetta toisissa EU-maissa.

Komission 27-sivuiseen suunnitelmaan sisältyy myös ehdotus siitä, että EU-maiden poliisit voisivat automaattisesti jakaa toisilleen kansalaisista olemassa olevaa biometristä tietoa. Näin esimerkiksi poliisien arkistossa olevat kasvokuvat ja sormenjäljet jaettaisiin automaattisesti kaikkien jäsenmaiden poliisiorganisaatioiden kesken.

Ehdotus liittyy EU:n laajempaan pyrkimykseen tehostaa ja yksinkertaistaa EU-maiden poliisiyhteistyötä. Komission mukaan tällä hetkellä jäsenmaiden poliisiyhteistyötä säädellään 60 erilaisella sopimuksella, joista osa on maiden kahdenvälisiä ja osa laajempia kansainvälisiä sopimuksia.