Pois potkittu Urpilainen lupasi pysyä politiikassa

Demarien entinen puheenjohtaja saattaa jatkaa hallituksessa pääministerin vaihtumiseen asti.

Antti Rinne
Teksti
Tuomo Lappalainen

Sosiaalidemokraattien tämänpäiväisen puheenjohtajavaalin tulos oli puolueelle yhdessä suhteessa pahin mahdollinen.

Neljäntoista äänen erolla Antti Rinteen voittoon päättynyt kamppailu jakoi Sdp:n keskeltä halki kahteen käytännössä yhtä suureen osaan. Tulos jätti hävinneelle puolelle runsaasti jossiteltavaa siitä, miten olisi käynyt, jos valinta olisi tapahtunut vain vähän myöhemmin tai jos puoluekokousedustajien kokoonpano olisi ollut edes hieman toinen.

Muutamia Jutta Urpilaisen tukijoita jäi vielä kaivelemaan epäilys, että loppujen lopuksi hänellä saattoi olla Sdp:n äänestäjien ja jopa jäsenten keskuudessa enemmän kannattajia kuin Rinteellä, jonka kampanjatyöntekijät olivat kuitenkin onnistuneet mobilisoimaan puoluekokouksessa valtaa käyttävän ydinjoukon tehokkaammin oman ehdokkaansa tueksi.

Tappion teki entistäkin kirvelevämmäksi, että se oli tavallaan kaksinkertainen. Puoluekokouksessa ei hylätty vain Urpilaista henkilönä, vaan myös hänen johdollaan viimeiset kuusi vuotta Sdp:ssä ja kolme vuotta hallituksessa noudatettu linja.

Rinteen Sdp alkaa ajaa valtiolle vahvempaa roolia talouselämässä ja tiivistää uudestaan puolueen suhteita ay-liikkeeseen. Monien Urpilaisen kannattajien haave Sdp:n kehittämisestä enemmän arvo- ja aatepuolueeksi näyttää aikaisempaa kaukaisemmalta.