"Pohjolan oli pakko puuttua"

Eino Halonen
Teksti
Karri Kokko

Peter Fagernäs sanoo, ettei hän halua kommentoida Eino Halosen väitteitä.

SK:n tietojen mukaan Pohjolan johto arvioi Henki-Suomen tilanteen syksyllä 2002 niin vakavaksi, että se päätti puuttua siihen oma-aloitteisesti.

”Käsitykseni mukaan Suomi-yhtiön johdossa ei alun perin edes tajuttu, millainen vipu sisältyy sijoitussalkun suureen osakepainoon”, arvioi eräs Pohjolan johtoon kuulunut lähde, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

”Sen sijaan Pohjolassa Suomi-yhtiön tilanne tunnettiin tarkkaan, koska yhtiöillä oli yhteinen sijoitusjohto.”

Pohjolassa kauhisteltiin Suomi-yhtiön passiivisuutta. Naapuriyhtiössä näytti siltä, että Halonen aikoi jäädä istumaan kutistuvan osakesalkkunsa päälle ja olla muuten tekemättä mitään.

”Meillä oli intressi puuttua asiaan, koska olimme heidän tuotteidensa päämyyjä. Kuka olisi vastannut, jos Suomi-yhtiö ei olisikaan kyennyt vastaamaan velvoitteistaan? Myös me.”

Pohjola vaati Suomi-yhtiötä muuttamaan markkinointitekstit, joissa kehuttiin yhtiön vakavaraisuutta, ja informoimaan tilanteesta myös Vakuutusvalvontavirastoa.

Lähde pitää erittäin epätodennäköisenä, että Peter Fagernäs olisi suhtautunut myötämielisesti Halosen lomailuun kriisin ollessa pahimmillaan.

”Se oli pahinta, että hän juuri silloin lähti Espanjaan!” SK:n haastattelema lähde parahtaa.