Pienyhtiöt vedossa Helsingin pörssissä

Parhaiten menestynyt Suomeen sijoittava osakerahasto jarruttaa uusia sijoituksia.

pörssi
Teksti
Karo Hämäläinen

Monet pienyhtiöt ovat olleet viimeksi kuluneen vuoden aikana vahvassa myötätuulessa Helsingin pörssissä. Se näkyy myös Suomeen sijoittavien osakerahastojen menestyslistalla: pienyhtiöihin erikoistuneet rahastot kiilaavat tuottovertailussa kärkipaikoille.

Viime vuoden kesäkuun alusta tämän vuoden toukokuun loppuun ulottuvalla tarkastelujaksolla parhaiten Suomeen sijoittavista osakerahastoista on tuottanut Taaleritehdas Mikro Markka Osake, huimat 44 prosenttia. Tuotto on yli kaksinkertainen verrattuna Helsingin pörssin cap-tuottoindeksiin. Rahastojen vertailukohtana käytetään yleensä cap-tuottoindeksiä, koska siinä yksittäisten osakkeiden painoa on rajoitettu samoin kuin sijoitusrahastoissa.

Toiseksi parhaiten säästöt ovat tuottaneet Danske Invest Suomen Parhaat -rahastossa ja kolmanneksi parhaiten Säästöpankki Pienyhtiöt -rahastossa. Dansken rahasto on viiden tuottoisimman Suomi-osakerahaston listalla ainut, joka ei ole erikoistunut pienyhtiöihin.

 

Taaleritehdas Mikro Markka Osake sijoittaa kaikkein pienimpiin yhtiöihin. Sen sijoituskohteiden markkina-arvo on pääsääntöisesti enintään 150 miljoonaa euroa. Rahaston salkunhoitajan Mika Heikkilän valittavana on tällä hetkellä 56 yhtiön joukko, mutta osa niistä on hyvin pieniä ja siten rahaston kannalta mahdottomia sijoituskohteita.