Perustuslaki­valiokunta aiemmassa hoitajien pakkolaki­kiistassa: Oikeus elämään jyrää työtaistelu­oikeuden

Sdp vastusti hoitajien edellisen ison työtaistelun yhteydessä kovaan ääneen samantapaista potilasturvallisuuslakia, jota puolueen oma ministeri Aki Lindén yrittää nyt viedä eteenpäin.

Hallituksen viime aikoina tiivistyneet rivit uhkaavat taas revetä, kun laajenemassa oleva hoitajalakko kasvattaa paineita varmistaa hoitajien saatavuus työtaistelun aikana.

Keinona olisi samantapainen potilasturvallisuuslaki, jonka eduskunta hyväksyi vuonna 2007 hoitajien edellisen laajan työtaistelun aikana. Tuolloin hoitajien ammattijärjestö Tehy käytti painostamiseen muun muassa jäsentensä joukkoirtisanoutumista, mikä oli silloin ja on edelleenkin työmarkkinapolitiikassa hyvin harvinainen keino.

Lain nojalla olisi voitu tarvittaessa määrätä töihin periaatteessa hyvin laaja joukko terveydenhuollon ammattilaisia, myös työtaistelun takia irtisanoutuneet ja esimerkiksi eläkkeelle jääneet.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) vahvisti viikonvaihteessa Helsingin Sanomille, että hän aikoo viedä uuden potilasturvallisuuslain valtioneuvoston hyväksyttäväksi tällä viikolla. Lindén on päätynyt tähän ratkaisuun keskusteltuaan tilanteesta muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten, sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ja oikeuskanslerin kanssa.

Esityksen hyväksyminen ei ole hallituksessa läpihuutojuttu. Hallituspuolueista vasemmistoliitto on selkeästi sitä vastaan. Myös demareille laki on hankala. Viimeksi pääministeri Sanna Marin luonnehti sitä lauantaina Ylen Ykkösaamussa ”erittäin epämiellyttäväksi”.