Perussuomalaisten Nato-kannatus kasvussa

Ylen vaalikoneen mukaan jo reilu kolmannes puolueen eurovaaliehdokkaista kannattaa Natoa.

eurovaalit
Teksti
Arla Mäki

Perussuomalaiset suhtautuvat Suomen jäsenyyteen sotilasliitto Natossa yhä myönteisemmin, selviää Ylen vaalikoneen tiedoista. Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaista jopa 35 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Muun muassa kansanedustaja Jussi Halla-aho sekä Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo myöntävät suhtautumisensa Nato-jäsenyyteen muuttuneen positiivisemmaksi Ukrainan kriisin johdosta. Puolueen näkyvistä ehdokkaista myös nykyinen europarlamentaarikko Sampo Terho kuuluu Naton kannattajiin.

”Ukrainan tapahtumat ovat muistutus siitä, että perinteisten uhkakuvien aika ei ole ohi”, Halla-aho perustelee kantaansa vaalikoneessa. Perussuomalaiset ovat perinteisesti vastustaneet jäsenyyttä Natossa ja korostaneet yleisen maanpuolustusjärjestelmän säilyttämistä.

Ukrainan kriisi on lisännyt koko väestön keskuudessa Nato-jäsenyyden kannatusta. Iltalehden huhtikuussa julkaiseman mielipidemittauksen mukaan 34 prosenttia väestöstä hyväksyisi jäsenyyden. Maaliskuun puolivälissä luku oli vain 22 prosenttia.

Kristillisdemokraateilla sen sijaan ei ole Nato-kysymykseen yhtenäistä kantaa. Mielipiteet puolesta ja vastaan jakautuvat ehdokkaiden kesken tasan. Esimerkiksi sisäministeri Päivi Räsänen suhtautuu Natoon myönteisesti, kun taas Euroopan parlamentin jäsen Sari Essayah kokee, ettei Natoon liittyminen toisi muutosta Suomen turvallisuustilanteeseen.