Perussuomalaisille veikataan eurovaaleissa pikkujytkyä

Kokoomus on säilyttämässä suurimman puolueen aseman.

ennakkoäänestys
Teksti
Tuomo Lappalainen Heikki Vento

Eurovaalien äänestys on hyvässä vauhdissa. Mitään suurta ryntäystä uurnille ei ole syntynyt, mutta paikoin äänestämässä on käyty kohtalaisen vilkkaasti. Pahimmat vaisun ennakkoäänestyksen perusteella tehdyt arviot eivät näytä toteutuvan.

Ennakkoon kävi äänestämässä runsaat 720 000 suomalaista eli 17,1 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Luku jäi jonkin verran edellisiä eurovaaleja pienemmäksi, vaikka äänestyspäiviä oli nyt yksi enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Ennakkoon äänestettiin tällä kertaa vilkkaimmin Helsingissä, Lapissa ja Etelä-Savossa. Lapin ja Mikkelin seudun aktiivisuutta on selitetty muun muassa Paavo Väyrysen (kesk) ja komissaari Olli Rehnin (kesk) ehdokkuudella. Pääkaupunkiseudulla on perinteisesti ollut keskimääräistä enemmän EU-asioista kiinnostuneita.

Vaalien suurin voittaja on ilmeisesti perussuomalaiset. Taloustutkimuksen Yleisradiolle tekemän tiedustelun mukaan perussuomalaiset saisivat nyt yli 17 prosenttia äänistä.

Kokoomus säilynee suurimpana puolueena myös näissä vaaleissa. Yle tutkimuksen mukaan puolue saisi 22,7 prosenttia äänistä ja jopa yhden paikan voiton eli neljä meppiä.