Pekka Perän Talvivaara tarvitsee lisää rahaa – rikostuomiot eivät ole este rahankeruulle

Uutisanalyysi: Saneeraussuunnitelman seuraava vaihe on uuden rahan pyytäminen omistajilta.

Harri Natunen
Teksti
Salla Vuorikoski

Talvivaaran kaivososakeyhtiö Oyj selvisi kuilun partaalta kesäkuun 2017 alussa. Espoon käräjäoikeus vahvisti yhtiön saneerausohjelman – isojen velkojien kipakasta vastustuksesta huolimatta.

Voitosta huolimatta Talvivaaran aika käy vähiin, sillä kassa hupenee vinhaa vauhtia. Oikeudenkäynnissä arvioitiin, että raha on loppumassa vuoden loppupuolella.

Euroja tarvitaan paitsi henkilöstökuluihin ja uusiin suunnitelmiin, myös jäljelle jääneen vajaan 10 miljoonan euron velan maksuun. Rästit pitäisi hoitaa kahden vuoden kuluessa. Yhtiö ei tienaa uutta rahaa liiketoiminnasta, koska sitä ei ainakaan toistaiseksi ole.

Yhtiöllä on erilaisia aihioita ja suunnitelmia. Se on kertonut kaavailevansa muun muassa lehmänlannasta tehtävien tuotteiden kaupallistamista ja romumetallien sulatusuunien energiankäytön tehostamista. Valtion Terrafamen kaivoksen kanssa Talvivaaralla ei ole enää mitään tekemistä.

Saneeraussuunnitelmaan kuuluu rahan hakeminen osakeannin avulla. Talvivaaran ylimääräinen yhtiökokous antoi sen järjestämiseen valtuutuksen helmikuussa 2017.