Pakolaiskriisi on tehnyt Petteri Orposta hallituksen vahvan miehen

Jotkut syyttävät Orpoa perussuomalaisten nöyristelystä.

Tiistai 8. joulukuuta. Hallitus on saanut turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa valmiiksi, ja toimittajat on kutsuttu valtioneuvoston linnaan kuulemaan mitä ministerit ovat päättäneet.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) puhuu ensin. Parinkymmenen minuutin kalvosulkeisten viesti on rauhoittava. Haasteita riittää, mutta tilanne on hallinnassa, eikä sitä aiota päästääkään enää karkaamaan.

Seuraavaksi on työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) vuoro. Hän kehuu heti ensimmäiseksi Orpon puheenvuoron eikä peittele muutenkaan tyytyväisyyttään. ”Luojan kiitos meillä on hallitus, joka pystyy toimenpiteisiin”, Lindström arvioi hymynkare suupielessä.

Orpon toimintaa kehuvat monet sellaisetkin, jotka eivät muuten anna Juha Sipilän (kesk) hallitukselle kovin korkeaa arvosanaa. Kokoomuksessa hänet on nostettu yhä selvemmin puheenjohtaja Alexander Stubbin todennäköisimmäksi seuraajaksi. Kun pääministerin oman puolueen Suomenmaa-lehti pyysi kuukausi sitten puoluevaltuuston jäseniä antamaan ministereille arvosanat, Orpo oli ainoa, joka kiilasi kärjessä keskustan ministerien väliin.

Toisaalta Orpo on saanut kokea myös ministerinä olemisen toisen ääripään. Kesällä hän sai sähköpostiinsa keskellä yötä viestin, jossa hänet uhattiin murhata. Poliisi tutkii vieläkin asiaa.