Pakkoruotsialoite eduskuntaan - seuraavaksi viinaveron poisto?

Heinäluoma ja Koskinen pitävät kansalaisaloitetta hyvänä välineenä.

alkoholivero
Teksti
Heikki Vento

Eduskunta pääsee riitelemään ruotsin kielen opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi, kun puhemies Eero Heinäluomalle (sd) luovutettiin torstaina kansalaisaloite pakkoruotsin poistamiseksi. Seuraava aloite voi olla esitys alkoholinveron poistamisesta ravintoloilta tai aloite kannabiksen käytön laillistamiseksi.

Vapaa kielivalinta ry onnistui määräajassa keräämään ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuutta kannattavaan aloitteeseen noin 62 000 nimeä. Yhdistyksen puheenjohtajan Ilmari Rostilan (ps) mukaan aloitteen allekirjoittajat kannattavat ruotsin lisäksi myös pakkosuomesta luopumista.

Allekirjoittajat vaativat, että ruotsin kieli pitää poistaa virkojen kelpoisuusehdoista, eikä ruotsia osaaville saa antaa mitään kielen hallitsemiseen perustuvia etuuksia.

Rostilan adjutanttina eduskunnassa oli Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja Sampo Terho (ps). Terho pyrkii Euroopan parlamenttiin, jonne hän pääsi edellisellä kerralla takaovesta, kun Timo Soini (ps) jätti meppikautensa kesken ja palasi eduskuntaan.

Pakkoruotsin poistaminen ei mene eduskunnassa läpi. Ehdotus saanee kannatusta perussuomalaisten lisäksi erityisesti kokoomuksesta ja keskustasta. Enemmistö kansanedustajista kuitenkin kannattaa sekä pakkoruotsia että pakkosuomea.